Svi smo upoznati sa štetnim posljedicama koje ostavlja konzumiranje cigareta. Ukoliko ste pušač, rizikujete da dobijete rak, infarkt, moždani udar... Međutim, još nije sve izgubljeno ako ste pušač i prestanete da pušite na vrijeme.

pusenje

Šta se dešava s ljudskim tijelom u minutima, satima, mjesecima i godinama nakon posljednje cigarete?

Nakon 20 minuta

Ljudsko tijelo je zaista neverovatna stvar, jer samo 20 minuta nakon ispušene cigarete počinje da se oporavlja. Pritisak i puls se vraćaju u normalu i temperatura u rukama i nogama se povećava.

Nakon osam sati

Količina nikotina i ugljen-monoksida u krvi se smanjuje za pola. Nivo kiseonika se povećava i vraća u normalu, pa ste 'budniji', spavate bolje i jači ste. Međutim, poznato je da je upravo ovih osam sati "krizno" za ljude koji žele da se odviknu od pušenja i da je vrlo važno izdržati taj osmi sat, jer nakon toga odvikavanje postaje lakše.

Nakon 48 sati

Ugljen-monoksid i nikotin nestaju iz tela. Pluća počinju da se čiste, nervni završeci se oporavljaju i vraća vam se čulo mirisa i ukusa.

Nakon tri mjeseca

Funkcija pluća i cirkulacija se znatno popravljaju. Šetanje i vježbanje postaju lakši, sve manje kašljete.

Između jednog i devet mjeseci

Začepljenje sinusa i umor skoro su nestali. Dišete mnogo lakše i više vam ne nedostaje daha. Generalno ste zdraviji.

Nakon jedne godine

Rizik od nastanka srčane bolesti manji je za 50 odsto.

Između pet i 15 godina

Dijabetes je bolest koju mogu da dobiju dugoročni pušači. Ukoliko izdržite pet godina bez konzumiranja cigareta, rizik se znatno smanjuje, kao i rizik za dobijanje moždanog udara.

Za 10 godina

Rizik da dobijete rak isti je kao kod nepušača, jer je 60 odsto karcinoma povezano s pušenjem i lošom ishranom.

Za 15 godina

Rizik da dobijete srčanu bolest ili infarkt je sada isti kao kod nepušača. Poznato je da nikotin utiče na začepljenje krvnih sudova i da zbog smanjene cirkulacije krvi dolazi do moždanih ili srčanih udara.