Vjerujemo da već svako od vas zna da je hidratacija neophodna za cjelokupno zdravlje organizma, kao i da je količina tečnosti, odnosno vode koju dnevno unosimo u direktnoj vezi sa tim kako se osjećamo, ali i kako izgledamo.

voda

Stanje kože, vidljivost bora, izgled kose, funkcionisanje sistema za varenje, kao i metabolizma, od kog naravno zavisi i sagorijevanje kalorija - sve to zavisi direktno od toga koliko vode dnevno pijete, pa se postavlja pitanje koliko je zaista dovoljno da unesete tečnosti na dnevnom nivou.

Tačan odgovor na ovo pitanje dobićemo ako uzmemo u obzir našu kilažu kao odlučujući parametar.

Ljudski organizam sadrži 70 % vode, te je adekvatan unos ove tečnosti prijeko potreban za njegovo normalno funkcionisanje.

Naučno je dokazano da je voda neophodna za sve metaboličke procese u organizmu, učestvuje u eliminaciji štetnih materija, kao i u aposrbciji onih koje su hranljive za organizam, jednostavno - reguliše i pospješuje njegov cjelokupan rad.

Ono sa čim ste se sigurno već susretali u okviru različitih dijetalnih režima ishrane jeste preporuka da pijete najmanje 1,5 l vode dnevno, što okvirno jeste tačno, ali može varirati na individualnom planu u zavisnosti od nekoliko faktora, kao što su uzrast, pol, zdravstveno stanje, fizička aktivnost, ali i tjelesna konstitucija, odnosno kilaža.

Kako biste ubuduće znali koji je to minimum kada je dnevni unos vode u pitanju, pogledajte sljedeće proporcije koje ga regulišu.

45-54 kg: 1, 5 l vode

54-63 kg: 2 l vode

63-72 kg: 2,3 l vode

72-81 kg: 2,6 l vode

više od 81 kg: 3 l vode.

Naravno, napomenimo da se unošenje drugih vrsta tečnosti, koje su zaslađene i sadrže druge nezdrave elemente, ne preporučuje kao dio zdravog životnog stila.

Dakle, veoma je važno da se zaista potrudite da unesete onaj minimum dnevne količine vode koji je propisan spram vaše težine, i iako vam se možda čini, ukoliko nemate izgrađenu naviku, da je dva litra vode mnogo, kada vam to jednom postane rutina, neće vam predstavljati problem da pijete i više vode nego što je određeno ovom tabelom.

U svakom slučaju, ono što je sigurno jeste da će vam vaše tijelo biti zahvalno.