Forbsova lista zemalja pogodnih za biznis: BiH na nezavidnom 97. mjestu

Izvor: nezavisne.com Foto: Ilustracija
TREBINJELIVE 23. 12. 2017. - 14:19h

Na Forbesovoj listi 153 zemlje pogodne za biznis ,Bosna i Hercegovina se našla na nezavidnoj 97. poziciji.

forbsova lista

Ovime se naša zemlja našla u društvu Gvatemale, Zambije, Tunisa, Libana i Uzbekistana i najgore je plasirana ne samo u regiji, već i u cijeloj Evropi.

Američki magazin mjerio je više segmenata za razvoj biznisa, uključujući poreze, lične i ekonomske slobode, birokratiju, imovinska prava, inovacije, korupciju, tehnologiju, monetarne i trgovinske slobode i zaštitu investitora.

Najboljom zemljom za biznis proglašena je Velika Britanija, a najgorom Čad.

Od zemalja regije najbolje kotira Slovenija (32.), dok je Hrvatska na 51., Makedonija na 63. poziciji, a Crna Gora na 68., Srbija na 69. i Albanija na 71. mjestu.

U opisu koji stoji uz BiH navedeno je da ima ekonomiju u tranziciji sa ograničenim tržišnim reformama te da se njena privreda u velikoj mjeri oslanja na izvoz metala, energije, tekstila i najmeštaja, kao i na inostranu pomoć.

Visoko decentralizovana vlada otežava koordinaciju i reformu ekonomske politike, dok prekomjerna birokratija i segmentirano tržište obeshrabruju strane investitore, piše Forbes.

Stranke banke, prvensteno austrijske i italijanske, kontrolišu većinu bankarskog sektora, iako je najveća banka u entitetu Republika Srpska privatna domaća.

Konvertibilna marka, nacionalna valuta uvedena 1998. godine, vezana je za euro kroz aranžman valutnog odbora koji je zadržao povjerenje u valutu i olakšao pouzdane trgovinske veze sa evropskim partnerima.

U 2016. godini BiH je počela trogodišnji reprogram kredita MMF-a koji od zemlje zahtijeva da ispuni uslove vezane uz ekonomske reforme kako bi nastavila primati buduća sredstva za finansiranje, podsjeća Forbes i dalje spominje rat u BiH od 1992. do 1995. i njegov negativni utjecaj.

Najozbiljniji makroekonomski problem, prema pisanju poslovnog magazina, je visoka nezaposlenost, a ekonomski prioriteti BiH u narednom periodu morali bi biti: ubrzanje integracije u Evropsku uniju, jačanje fiskalnog sistema, reforma javne uprave, članstvo u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji i osiguravanje ekonomskog rasta podsticanjem dinamičnog, konkurentnog privatnog sektora.

TAGOVI:

Komentari

Sta da radimo kad su nam blokirane pare u americkoj banci…..Dodik prisvojio narodne pare i drzao ih kod Amerikanaca i sad mu Amerikanci blokirali racun tj uzeli pare sebi a to je prvi signal da ce ga ubiti.Tako oni rade…..pa vidite sta rade sa Djukanovicem dzaba se on ulizuje,kleci cak je i plakao pred njima ali on je gotov.Nedavno je auto iz njegove pratnje dignuto u vazduh.Tamo gdje neki politicar drzi pare i skoluje djete on toj struji pripada.Dodik nije drzao pare u Rusiji jer nije njihov covjek ali Rusi kazu bolje americka budala na vlasti kao Dodik nego americka opozicija koja se nista ne pita.Da nije Rusije nas ne bi bilo,Molite se za Rusiju i Srbiju.

Odgovori
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.

Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
9.000+
dnevnih
posjeta
270.000+
mjesečnih
čitanja
665.000+
mjesečnih
pregleda stranica
19.100+
fejsbuk
sviđanja