Opšte je poznato da kuvano vino pozitivno utiče na zdravlje. Djeluje kao tečni antioksidans i štiti srce i krvne sudove. Uz to sprečava upalne procese u tijelu, a pozitivan uticaj ima i na povišen krvni pritisak.

kuvano vino

Ovaj magični napitak može biti upotrijebljen i za ublažavanje simptoma prehlade.

Koristan je i u slučaju usporenog metabolizma kao i kod smanjenog libida. Takođe, i začinsko bilje koje se u njega ubacuje igra značajnu ulogu u ljekovitosti ovog pića.

Naravno, to ne znači da često treba da pijemo velike količine kuvanog vina. Dnevno nije preporučljivo popiti više od tri decilitra. Ta količina je sasvim dovoljna za ispoljavanje pozitivnog dejstva na organizam.

Djelovanje

Postotak alkohola u kuvanom vinu je sedam do 10 odsto. Zbog šećera koji se dodaje prilikom kuvanja, ovo piće brže apsorbuje sluzokoža crijeva, te brže ulazi u krvotok. Četvrtina litre ima oko 20 g čistog alkohola.

Naš organizam može svariti samo 0,1 g za jedan čas po jednom kilogramu tjelesne mase. Znači, jednom muškarcu koji teži 80 kilograma potrebna su dva i po  časa. Sa druge strane, ženi od 60 kilograma trebaju tri časa kako bi svarila alkohol iz 2,5 dl vina.

Zanimljivo je da kuvano vino prosječno sadrži 80100 kalorija. To je jedan od razloga zašto nije preporučljivo piti ga u većim količinama.

Ljekovitost

Kuvano vino kao lijek je djelotvorno zbog prirodnog antioksidansa resveratrola koji se nalazi u grožđu. Ova aktivna supstanca sprečava sljepljivanje krvnih pločica (trombocita), odnosno prekomjerno zgrušavanje krvi.

Topli napici imaju pozitivan efekat na razne oblike respiratornih infekcija. Tako je i kuvano vino lijek protiv prehlade, zahvaljujući začinima koji su sastavni dio ovog napitka. Oni mu daju još efikasnije dejstvo.

Cimet i karanfilić imaju jako antibakterijsko i antivirusno dejstvo, pa dezinfikuju grlo i ždrijelo. Na taj način kuvano vino pruža pomoć za kašalj, kao i za upalne procese.

Obuzdava holesterol

Ovaj moćni napitak popravlja nivo holesterola u krvi, ali samo ako ga koristite umjereno.

Dnevno je jedna šolja kuvanog vina sasvim dovoljna. Ta zapremina sadrži dovoljnu količinu polifenola, koji ima pozitivan uticaj na organizam.

Kuvano vino čuva srce i krvne sudove koje ujedno čini elastičnijim kao i vezivno tkivo. Uz sve navedeno, štiti zube jer neutrališe bakterije u našim ustima i tako čuva zubnu gleđ. U zimskom periodu nas i grije, zahvaljujući etanolu koji pojačava cirkulaciju.

RECEPT

kuvano vino

Sastojci:

0,75 l crnog vina

štapić cimeta

lovorov list

narendani muškatni oraščić

60 g šećera

pola narandže

60 ml džina

Priprema

Narandžu isijecite na kolutiće i zajedno sa svim sastojcima osim džina stavite u šerpu i polako zagrijavajte dok se šećer ne otopi. Skinite sa vatre prije ključanja i dodajte džin. Poslužite odmah.