Ljudsko tijelo, kao i svaka mašina, konstanstno obavlja različite procese od kojih svaki ima nus produkte koje organizam teži da izbaci.

losa probava

Hranom i pićem u tijelo konstantno unosimo materije, a njihove otpadne materije koji nastaju metaboličkom obradom naše tijelo redovno eliminiše. Suština dobrog zdravlja i izgleda leži u usklađenosti ova dva procesa.

Ipak, nije rijetko da dođe do poremećaja, usporavanja i neredovne eliminacije produkata metabolizma.

Neuredna probava može zadati brojne zdravstvene poteškoće poput nadutosti, lošeg raspoloženja i glavobolje. Zbog nepravilne funkcije probavnog puta toksini ne izlaze iz tijela već se vraćaju u jetru i krvotok i oslabljuju ga.

Ipak, postoje prirodni načini da se problem neuredne probave riješi.

Načini da se probava podstakne su različiti.

Pojednostavite obroke

Probavni proces troši mnogo energije i nutrijenata. I zato - što je obilniji obrok, to ćete biti pospaniji nakon njega. Složena jela stvaraju probavni haos i izazivaju nelagodnost zato što neke vrste hrane stvaraju kiselinu, dok one druge stvaraju bazu - dakle proizvode probavne sokove koji se sukobljavaju. Rješenje je jednostavno - treba jesti manje, jednostavnije, redovne obroke tokom dana. Tako ćete pomoći u regulaciji energije i spriječiti probavne smetnje.

Obogatite ishranu

Prerađena hrana, rafinisani šećer i proizvodi od bijelog brašna se teže vare. Osim toga, nedostaju im mnoge hranljive materije koje su se izgubile tokom procesa prerade. Zato povećajte unos prirodnih i zdravih namirnica koje će pospješiti probavu.

Hrana sa puno soli, šećera, ugljenih hidrata može poremetiti prirodnu ravnotežu bakterija u probavnom sistemu, odnosno omogućiti razmnožavanje štetnih bakterija. A dobre bakterije su nam potrebne radi razlaganja hrane, proizvodnje vitamina B i pomoći imunitetu.

Namirnice koje pospješuju probavu:

1. Salate - Hrana bogata vlaknima poput zelene salate jedan je od najvećih prijatelja dobre probave. Prije spavanja napravite zdjelu zdravlja sa zelenom salatom.

2. Voće - Jabuke, pečene, kuvane ili svježe će sigurno poboljšati probavu. Korisne su i borovnice, jagode, ananas, sušene šljive i kajsije. Jedna od najboljih namirnica za čišćenje je i limun. Popijte kašiku limunovog soka na prazan želudac čim se probudite.

3. Zeleni čaj - Jedan od benefita zdravog zelenog čaja je i podsticanje probave. Zbog određene količine kofeina koju sadrži podstiče metabolizam na brži rad.

4. Integralne žitarice - Žitarice poput heljde, smeđeg pirinča i sjemenki koje nisu zasoljene podstaknuće rad probave.

5. Začini - Biber, kim, cimet, đumbir su jače namirnice intenzivnog ukusa koje podstiču organizam na čišćenje.

6. Povrće - Crni i bijeli luk, šargarepa, patlidžan i spanać ćete naći na svakoj pijaci, a odlični su za probavu.

7. Jogurt - Sadrži blagotvornu bakteriju koja probavni sistem dovodi u red. Jedan jogurt dnevno i učinićete uslugu svojoj probavi.

Hidrirajte organizam

Pića poput kafe i alkohola dehidriraju organizam, usporavaju probavu, izlažu jetru i bubrege dodatnom naporu. Srećom, mnoge namirnice sadrže vodu, posebno svježe, zato će tanjir salate ili povrća kao ručak ili voće kao doručak osvježiti vašu utrobu. A dobro hidrirano tijelo djelotvorno će eliminisati otrove. Osim toga neophodno je da unosite i onih šest do osam čaša vode dnevno.

Odvojite vrijeme za obrok

Temeljnim žvakanjem hrane zaista ćete lakše zadovoljiti svoj apetit, jer ljudsko tijelo žvakanjem proizvodi oko 1,7 litara pljuvačke dnevno. Pljuvačka omekšava hranu i sadrži enzime koji razlažu ugljene hidrate. Isto tako ona dezinfikuje sadržaj usta. Ljudi koji jedu brzo - jedu više, a vare sporije. Zato usporite! Odvojite vrijeme za obrok. Koristite pribor i izbjegavajte "jedenje s nogu".

Redovno jedite

Želudac u pravilnim intervalima izlučuje želudačne sokove. Ako u želucu u tim trenucima ima malo ili ništa što bi preradio, ti se sokovi pretvaraju u opasne kiseline. Kako biste održali prirodne funkcije organizma, važno je da jedete u pravilnim razmacima, najbolje svakih četiri do šest sati. Tako ćete osigurati stalno snabdijevanje organizma gorivom i hranljivim materijama i pomoći u ublažavanju promjena raspoloženja, napada gladi i padova energije.

Raspitajte se

Ako želite brinuti o svom probavnom sistemu počnite već u kupovini hrane. Čitajte deklaracije na proizvodima, raspitajte se o načinu uzgajanja proizvoda. Vaša hrana je vaše gorivo, vi ste ono što jedete, zato pazite šta unosite u organizam. U većini slučajeva teško je obraditi hranu bogatu šećerima poput pasulja, brokolija i kupusa. Takođe, pojedinci loše reaguju na mliječne proizvode, pa ako primjetite lošije funkcionisanje probave kada ih konzumirate – smanjite njihov unos.

Pokrenite se

Jedan od uzroka loše probave i zatvora jeste neaktivnost, dugo sjedanje. Zato u svoju svakodnevnu rutinu uvedite vježbanje. To je svakako jedan od načina da riješite problem loše probave. Vježbe istezanja ili šetnja na svježem vazduhu će sigurno pomoći vašem probavnom traktu. Svaki dan poslije posla, umjesto što koristite gradski prevoz, izaberite brzu šetnju do kuće ili idite stepenicama umjesto liftom.

Pripazite na lijekove koje pijete. Određeni medikamenti poput tableta gvožđa, antihistamina i antidepresiva mogu uzrokovati zatvor.