Nema djeteta koje nije bar jednom olizalo fil koji ste umutili mikserom. To uopšte nije naivno, naprotiv, može da bude veoma opasno.

mikser hrana priprema

Agencija za standarde prehrambenih proizvoda (FSA) iz Velike Britanije upozorila je da se od sirovog brašna može dobitje bakterija Ešerihija koli koja prouzrokuje povraćanje i dijareju, a može da dovede i do zastoja rada bubrega.

Njihovo upozorenje uslijedilo je nakon više slučajeva zaraženih koji su tu bakteriju unijeli u tijelo vjerovatno nakon lizanja sirove smjese i na taj način omogućili bakteriji da uđe u tijelo. Kažu da su testiranjem ustanovili kako je zaraza krenula iz jednog mlina u SAD-u.

Termičkom obradom te bakterije se uništavaju.

"Ne savjetujemo vam da jedete sirovo brašno ili proizvode koji ga sadrže, jer postoji rizik da su kontaminirani. Adekvatna termička obrada osigurava da se svaka štetna bakterija ubije", naveli su u Agenciji.

Zbog toga se za vrijeme praznika i priprema raznih đakonija suzdržavajte od lizanja mutilica miksera nakon pripreme kolača. To se, takođe, odnosi i na posudu u kojoj ste pravili tu smjesa. Posebno oprezni budite kada su djeca u pitanju, jer ona to obožavaju da rade.

Inače, osim zbog sirovog brašna, smjese za kolače ne biste smjeli da ližete i zbog sirovih jaja od kojih ponekad prijeti zaraza, na primjer, salmonelom. Termičkom obradom te bakterije se uništavaju.