Kada se iz Ljubinja krene prema Stocu prolazi se pored kafane na Varduši, ali veliki broj ljudi ne zna za crkvu Svetog Vasilija Ostroškog na Mišljenju koja je udaljena samo desetak kilometara od ovog mjesta.

misljen crkva svetog vasilija momcilo soso Fotografija crkve: BH foto magazin

Da se posjeti ova stara crkva treba skrenuti lijevo pored pomenute kafane, kroz zaseok i prije dolaska do "velike čatrnje" treba ići ponovo lijevo. Nakon ovog skretanja ide se pravo dok se ne dođe do sela Mišljen.

Dolaskom u selo, koje je na 660 metara nadmorske visine, smještena je ljepotica pravoslavlja, kamena crkva u kojoj je po predanju, oko 1660. godine, služio Sveti Vasilije.

Stara crkva, po predanju, potiče iz vremena dinastije Nemanjića, a oko crkve se nalaze groblje i nekropola od 43 mramora.

Prvi put je Momčilo Šošo posjetio crkvu Svetog Vasilija Ostroškog sa svojim ocem 2005. godine i nakon toga kad god prolazi ovuda obavezno svrati u svetu bogomolju koja ga je "zarobila" svojom ljepotom, tišinom i dušom.

"Dao sam obećanje da svaki put kad budem u starom kraju da ću je posjetiti", priča nam Momčilo.

Ovo je sveta zemlja kojom je hodio Sveti Vasilije, a crkva na Mišljenju je na braniku pravoslavlja i do nje se dolazi putem koji nije u cjelosti asfaltiran.

Naš sagovornik je emotivno i životno vezan za ovu crkvu. Prema njegovim riječima, da dolazi u ovaj sveti hram vuče ga i prikazanje svetog oca Vasilija, koje je doživio 2009. godine.

Bio je bolestan i ležao je na operacionom stolu, a oko njega su bili doktori i bolničko osoblje koji su pokušavali da ga probude nakon operacije, ali u tome nisu uspjeli.

"Vidio sam pakao i raj i bili su to moji zadnji udisaji, ali mi se prikazao Sveti Vasilije, slava mu i milost, iznad operacionog stola, jedno dva metra iznad mene. Staloženim i tihim glasom mi je rekao: 'Mrdni prstom desne ruke, i onda cijelom rukom', što sam i učinio, a na kraju mi je rekao: 'Ostani sa Bogom'", priča nam Momčilo.

Zatim je, kako kaže, otvorio oči i svi ljekari su se iznenadili, jer su instrumenti pokazivali da je srce otkazalo i da je prestalo da kuca.

"Mislili smo da smo te izgubili", rekli su mu doktori.

I danas, poslije osam godina, kako kaže, u njemu odzvanja tih i smiren glas sveca.