Za biljku virak, ili vrkuta (lat. Alchemilla vulgaris) mnogi ljudi nisu ni čuli, a nevjerovatno je zdrava. Najveću slavu virak je stekao kao sredstvo protiv ženskih bolesti, jer je jedna od najdjelotvornijih biljaka za ovu vrstu tegoba.

virak

Travari tvrde da se 30 odsto ginekoloških operacija može izbjeći upotrebom čaja od virka. Idealna je biljka za trudnice.

Jedan od težih problema koji muče žene je nemogućnost da zatrudne. Virak je najbolji biljni izbor za liječenje neplodnosti.

Kod starih Germana virak je bio vrlo cijenjena ljekovita biljka koja je posvećena Friggi, boginji prirode i plodnosti. Po prvi put spominje se 1485. godine u djelu o lekovitom bilju, a od 16. veka već je slavljena u svim knjigama o ljekovitom bilju.

Virak može da pomogne i kod slabe materice i da zaštiti trudnicu od spontanog pobačaja jačanjem materice. Svaka žena koja se skoro porodila bi trebalo da pije čaj od virka osam do 10 dana nakon porođaja. Preporučuje se i kod povreda nakon porođaja, za oporavak od teškog porođaja i kod opuštenog stomaka.

Neka narodna imena virka su gospin plašt, vrkuta, plahtica, rosnik, rosica, rosanica, lava, zlatna vrkuta. Cvjeta od juna do septembra, a raste na pašnjacima, pored potoka od brdskih do planinskih predjela.

Sadrži flavonoide, organske kiseline, tanine, gorke glikozide, fitosterine, flavonoide, salicilnu kiselinu, saponine, eterično ulje i pravo bogatstvo vitamina C. Sa svim ovim sastojcima, ova biljka je pravo blago za ženske probleme.

Zahvaljujući mnoštvu tanina ima gorak ukus, ali i moćno antiupalno i antibakterijsko dejstvo. Djeluje kao odličan regulator hormona, podstiče rast progesterona i dovodi do urednije menstruacije, što je vrlo bitno kod pokušaja začeća.

Takođe, efikasno skida kilograme i pomaže kod policističnih jajnika. Pomaže kod PMS-a i menopauze.

Pored pomenutih dejstava na žensko zdravlje, virak djeluje i protiv mioma, cista i endometrioze, olakšava menstrualne tegobe, reguliše menstrualni ciklus i ublažava simptome menopauze. Hvaljena je i kao ljekovita biljka koja pospješuje i olakšava porod, kao i kod unutrašnjih povreda nastalih pri porođaju.

virak

Kada se virak kombinuje s biljkom hoću-neću, dobija se lijek protiv svih ženskih bolesti. Kupka, vaginalno ispiranje i tamponi s virkom djelotvorni su kod gljivica, bakterijskog vaginitisa i drugih infekcija. Tampone natopite tinkturom virka i koristite poput vaginaleta.

Najnovija naučna istraživanja pokazuju da virak spriječava rast mnogih vrsta bakterija uključujući stafilokoku – bakteriju koja je postala otporna na mnoge antibiotike. Smatra se da virak ima i antivirusna svojstva.

S obzirom na to da snažno obnavlja i tonira matericu, kao i da pomaže kod zarastanja rana, zaključuje se da je izvanredno sredstvo protiv oboljenja kojima je uzrok humani papiloma virus (HPV). Japanski naučnici su otkrili da sastojak iz virka, agrimonin, spriječava pojavu raka dojke.

Takođe pomaže i kod krvarenja, uboda insekata, mučnine i povraćanja, ekcema i dermatitisa, upale grla, blagih dijareja, posebno kod male djece, gihta i reume, hemoroida, čira na želucu.

Daje odlične rezultate i kod liječenja životinja. Životinjama koje su se kotile daje se mnogo virka u obliku čaja.

Čaj od virka

Jednu kašičicu virka prelijte šoljicom vrele vode i ostavite da odstoji pet do deset minuta. Pijte uvijek u gutljajima po dvije šoljice dnevno.

Čaj za ispiranje

U litri vode skuvajte 30 do 50 grama osušene biljke bez korijena. Koristite čaj za vaginalno ispiranje ili kao klistir kod crijevnih problema.

Kupka

200 grama suvog ili svježeg virka prokuvajte u tri litre vode i sipajte u kadu s pripremljenom vodom. U vodi se zadržite 10 do 20 minuta prije spavanja. Nakon kupanja treba leći u ugrijanu postelju. S ovom biljnom kupkom mogu se takođe liječiti rane i čirevi.

Napomena:

Osobe koje imaju probleme sa želucem, jetrom ili žuči trebalo bi da uzimaju virak u manjim količinama.

Čaj od virka