Turistička organizacija grada Trebinja priredila je novinarima iz našeg grada nezaboravnu posjetu Turističkoj organizaciji Istočno Sarajevo, gdje su tokom dva dana obišli turističke potencijale ovog područja.

jahorina posjeta

Ovo je bio samo nastavak zajedničke  saradnje između dvije turističke organizacije, koji je započeo u aprilu potpisivanjem protokola o međusobnoj saradnji. Tada su predstavnici medija iz Istočnog Sarajeva zajedno sa radnicima TO Istočno Sarajevo bili na dvodnevnom izletu u gradu Jovana Dučića.

Domaćini su zajedno sa svojim prijateljima iz Trebinja posjetili Jahorinu, Ravnu planinu, Trebević, Cekovića kuću..., a bilo je vremena i za zajedničko druženje.

Trebinjci su posjetili i Gradsku pijacu Pale, koja je simbol svakog mjesta. Trude se, kako su nam rekli, da se stvori navika da se na jednom mjestu može pronaći sve. Pijaca je zatvorenog tipa, ali se na njoj mogu pronaći različiti proizvodi - od mliječnih proizvoda do čarapa i džempera.

„Sva domaćinstva se mogu predstaviti na našoj pijaci i radimo sa opštinama, tako smo imali dane nekih opština i na taj način smo predstavljali sve proizvode iz tih krajeva“, rekla je Gordana Šarenac, ispred Gradske pijace.

U Palama se nalazi i ljetnikovac stare trgovačke porodice brata i sestre Petra i Milojke Ceković. U ovu kuću su dolazili vikendima, a živjeli su u Sarajevu pored tamošnje Saborne crkve. Kuća je zavještana Mitropoliji dabrobosanskoj i prije nekoliko godina je obnovljena tako da predstavlja jednu kulturno-istorijsku znamenitost.

jahorina posjeta

Posjetioci mogu da vide veliku riznicu skupocjenog namještaja, slika, izvoda iz matičnih knjiga rođenih, diploma, telegrama...

Boraveći u kući osjetio se dah početka i sredine prošlog vijeka, vremena u kome je dosta stvoreno i zahvaljujući dobrotvorima ostalo da vide buduća pokoljenja.

SKI centar Ravna planina je jedinstven na ovim prostorima. Od ove godine prevoz putnika i skijaša obavljaće se gondolom od podnožja Ravne planine na 900 metara nadmorske visine do vrha - 1.400 metara.

To je prva gondola na Balkanu, koja će prve posjetioce primiti već 14. decembra. Na vrhu se nalaze dva vještačka jezera koja će u zimskom periodu služiti za vještačko osnježavanje, a u ljetnom će služiti za kupanje. U ponudi je gondola sa 2.200 skijaša za sat vremena, skijaški lift kapaciteta 800 skijaša za 60 minuta, bebi lift, ski vrtići, a 11 snježnih topova će uskoro biti u funciji.

Trenutna dužina sajli je 1.300 metara, a naredne godine će se povezati sa Jahorinom, gdje će biti izlazna stanica. Na taj način biće puštena u rad direktna veza između Ravne planine i Jahorine, čija će dužina biti oko sedam kilometara.

novinari jahorina

„Biće povezana i ski stazom koja će biti dužine oko 15 kilometara, tako da će se skijaši sa Jahorine moći spustiti na Ravnu planinu i vratiti se gondolom nazad. Kad se cijeli projekat završi, to će biti od velikog  značaja za Istočno Sarajevo“, rekla je Borislava Purković, PR Ski centra "Ravna planina".

Nama je ostao žal što se nismo provozali u gondoli, ali to je samo poziv za sve nas da kao turisti dođemo na ovo prelijepo zimsko mjesto.

Jahorina, poznata turistička destinacija i prije Zimskih olimpijskih igara 1984. godine, dočekala nas je sa snijegom i novim investicijama. Prepoznatljiv olimpijski krug širom planete uvijek privlači pažnju svakog posjetioca, tako da smo i mi poželili jednu zajedničku fotografiju sa našim domaćinima.

Ovdje su sve ski staze, a ima ih oko 20 kilometara uređene po pravilima FIS federacije. Posjetioce očekuje i bogat kulturni program prilikom "Ski openinga", koji će trajati tri dana - od 14. do 17 decembra, a tokom kojih će nastupati Miroslav Ilić, Dženan Lončarević...

Planiran je i doček Nove godine uz Željka Joksimovića, kada se očekuje veliki broj gostiju.

„Grad Istočno Sarajevo je najposjećenija destinacija u Republici Srpskoj sa akcentom na Jahorinu i ubuduće ćemo raditi sa TO Trebinja na zajedničkim projektima sa ciljem unapređivanja turizma", istakao je Igor Tošić, direktor TO Istočno Sarajevo.

jahorina posjeta

Iz TO Istočno Sarajevo naglasili su da je broj noćenja u toku ljetne sezone povećan za čak 30 odsto u odnosu na prošlu godinu. Za 2018. najavljuju "Egzit na Jahorini" od 15. do 18. marta, koji se po prvi put organizuje na zimskoj ljepotici Republike Srpske.

Za kraj ovog druženja je ostao Trebević - najpoznatije izletište građana Istočnog Sarajeva. Dočekala nas je magla i, bukvalno, nije se vidio „prst pred okom“. U očima naših domaćina tuga što ne mogu da nam pokažu sve ljepote ovog izletišta, koje je opjevano u pjesmama i o kome su napisane mnoge priče, ali je potpuno drugačiji doživljaj kad se ono svojim očima vidi i to je onda pravi „raj“.

Tu je, uz zajednički ručak sa predstavnicima medija iz Istočnog Sarajeva našoj posjeti došao kraj.

Igor, Branka i Predrag iz TO Istočno Sarajevo nisu bili samo naši domaćini. Oni su postali naši prijatelji jer su na svakom koraku bili uz nas i šta god da nam nije bilo jasno ili nešto što nam je bilo potrebno stvorili bi to nama za tren.

Direktor trebinjske Turističke organizacije Marko Radić zahvalio se predstavnicima svih medija koji se odazvali pozivu i posjetili Jahorinu, ističući da će se potruditi da i u narednom periodu organizuju slične posjete destinacijama u regionu.

A za ovako lijepo putovanje šta drugo reći nego hvala im na svemu. Pozdravili smo se riječima „Do skorog viđenja".

I na kraju, da sve bude u redu, da budemo mirni i bezbjedni u toku vožnje i da se osjećamo ugodno, uvijek je sa osmijehom na licu tu bio naš vozač Mihajlo.

jahorina posjeta