Tajna vitke linije i dobrog zdravlja jeste u kvalitetnoj i izbalansiranoj ishrani. Kako bi ona upravo takva i bila, prije svega treba biti dobro informisan koji tip namirnica u istoj treba da bude zastupljen.

mrsanje ishrana

U tom smislu, one koje su bogate dobrim mastima svakako su ključne ne samo za balans u ishrani kada je zdrav životni stil u pitanju, već i za proces mršavjenja. Namirnice bogate dobrim mastima je neophodno da uključite u svakodnevni jelovnik ukoliko želite da se otarasite viška kilograma.

Dobre masti se nalaze pretežno u biljnim proizvodima, orašastim proizvodima i u ribi.

Namirnice o kojima ćemo govoriti su bogate proteinima, ali i ostalim hranljivim sastojcima, mnoge sadrže omega 3 masne kiseline, ubrzavaju metabolizam, pa je stoga jako važno da ih uvrstite u svoju ishranu.

Avokado

Avokado je jedna od najzdravijih opcija kada je ishrana u pitanju, i jedan od najobilatijih izvora omega 3 masnih kiselina, koje značajno utiču na smanjenje holesterola u krvi, kao i na regulaciju nivoa insulina.

Ukoliko želite da smršate, obroci koji sadrže avokado biće odličan izvor proteina, dugo će vas držati sitima i pomoći će vam u gubljenju nagomilanih masnih naslaga.

Losos

Losos je takođe bogat omega 3 masnim kiselinama, ali i vitaminom A, kao i proteinima. 100 grama ove ribe sadrži 200 kalorija, koje vam obezbjeđuju dug osećaj sitosti i dovoljno energije tokom dana.

Predlaže se da bude zastupljen u vašem dijetalnom režimu ishrane jer njegova redovna konzumacija doprinosi ubrzanju metabolizma.

Jaja

Jaja su izuzetno zdrava namirnica bogata vitaminima, antioksidansima, proteinima i dobrim mastima. Niskokalorična su - jedno jaje sadrži 85 kalorija, ali što je najvažnije - te kalorije nisu prazne, već vas dugo drže sitima.

Obroci sa jajima se predlažu onima koji žele da smršaju jer sadrže holin, koji ubrzava metabolizam i podstiče topljenje masnih naslaga.

Bademi

Ne samo badem, već i ostali orašasti plodovi, poput lješnika i oraha, jedan su od najvažnijih elemenata zdrave ishrane. Osim što takođe sadrže omega 3 kiseline i antioksidante, njihov važan sastojak je i linolenska kiselina, koja uspješno suzbija osjećaj gladi, pa su bademi odličan izbor za užinu između dva obroka, pogotovo za one koji žele da smršaju.

Kako bi se pospješio rad vašeg metabolizma, i kako biste se lakše otarasili viška kilograma, predlažemo da praktikujete dnevno punu šaku badema, oraha, ili lješnika.

Jogurt

Jogurt se smatra jednom od najefikasnijih namirnica kada je mršavljenje u pitanju upravo zbog idealnog balansa proteina, kalcijuma i probitoika, koji znatno ubrzavaju metabolizam.

Uz 300 ml jogurta dnevno sigurno će vam brže nestati salo sa stomaka.

Maslinovo ulje

Brojni su benefiti od hladno cijeđenog maslinovog ulja po cjelokupni organizam. Ono sadrži antioksidanse, smanjuje nivo holesterola i obiluje dragocjenim omega 9 kiselinama koje su najefikasnije u ubrzanju metabolizma i posticanju procesa mršavljenja.

Pravite salate isključivo sa njim, a posebno se preporučuje da svako jutro uzimate jednu supenu kašiku maslinovog ulja na prazan stomak.

Kokosovo ulje

Kokosovo ulje može biti vaš izbor u pripremi gotovo svih jela, jer trpi i visoke temperature, za razliku od hladno cijeđenog maslinovog ulja. Utvrđeno je da je ova namirnica posebno efikasna u skidanju sala sa stomaka.

Sigurni smo da će ubuduće ove namirnice biti vaš prvi izbor kada je u pitanju kako zdrava ishrana, tako i plan mršavljenja.