Tijelo uvijek ima način da vam stavi do znanja da neke stvari u vašem organizmu nisu u redu. Stres nije stanje koje se manifestuje isključivo mentalno, već takođe može da se odrazi i fizički.

stres

Nije uvijek lako ustanoviti da ste pod stresom, ali je to neophodno kako biste korigovali svoje navike i rutinu. Sajt Indy100 ističe šest znakova stresa na osnovu podataka prikupljenih iz zdravstvenih organizacija.

1. Glavobolja

Stres je jedan od uzroka glavobolje, koja je manje opasna od migrene, jer je moguće izliječiti je uobičajenim načinima. Smanjenje stresa i stresnih situacija takođe dovodi do smanjenja problema sa glavoboljom.

2. Loš san

Problemi sa snom drugi su pokazatelj da ste pod stresom. Postoji bliska veza između sna i mentalnog zdravlja uopšteno. Kako biste što manje problema imali sa nesanicom, čak i pod stresom, bitno je ustaliti vrijeme odlaska na spavanje i buđenja, praveći slobodno vrijeme između odlaska na spavanje i korišćenja telefona i kompjutera.

3. Problemi sa kožom

Stres može da izazove ekcem, akne, psorijazu, kao i mnoge druge probleme sa kožom. Suva i ispucala koža takođe može da bude posljedica neunošenja dovoljne količine vode. Osjećaj umora i pretjeran unos kofeina može da dovede i do dehidratacije kože.

4. Tenzija u mišićima i bol

Stres uzrokuje napetost u mišićima, što može da izazove brojna oštećenja. Da bi se problemi izbjegli preporučuje se joga, istezanje i vježbe. Promjene navika mogu da doprinesu u otklanjanju stresa i okretanju zdravijem načinu života.

5. Apetit

Gubitak apetita ili pojačan apetit jedan su od znakova stresa. Stres aktivira borbu u tijelu, što potiskuje apetit i povećava nivo kortizola i insulina.

6. Seksualni problemi

Stres utiče na gubitak interesovanja za seksom ili čini da ne uživate u njemu. Gubitak libida često je povezan sa umorom. Stres takođe može da bude indirektan uzrok erektilne disfunkcije, ali i dovodi do povećanog krvnog pritiska i veće konzumacije alkohola. Najčešći uzrok problema u seksu jeste psihički.