Jedna od najstarijih i nekada najveća medijska kompanija na svijetu "MGM" /Metro-Goldwyn-Mayer, Beverly Hills, California, USA/ u jednom svom istaknutom filmskom ostvarenju iz 2004. godine predvidjela je nezavisnost Republike Srpske kao suverene države.

SGA 3-min

U popularnoj naučno-fantastičnoj seriji "Stargate Atlantis" /Zvjezdana kapija Atlantida/ u premijernoj i najdužoj epizodi serije /S1E01-sezona 1 epizoda 01/ pod nazivom ''Rising'' /Uzdizanje/, pored zastava Sjedinjenih Američkih Država /SAD/, Kanade, Španije, Grčke, Velike Britanije, Rusije, Australije, Škotske, Filipina, Njemačke, vidi se i zastava Republike Srpske u tačnim nijansama boja.

Istina, ovaj insert kratko traje, ali jasno je uočljiva zastava Republike Srpske pored ostalih zastava suverenih država /interesantno i Škotske/.

Ovakva zastava Republike Srpske, kao zvanična, počela se primjenjivati od 9. januara 1992. godine, mada je ponekad u narodnoj upotrebi imala nezvanične različite grbove ili krst na sebi. Ipak, treba spomenuti da je nakon SR Jugoslavije od 2003. postojala državna zajednica Srbija i Crna Gora /SCG/, ukinuta 2006. kada je Crna Gora proglasila nezavisnost, koja je imala plavo-bijelo-crvenu zastavu bez grba, dok je zastava Republike Srbije /unutar SCG/ od 1992. do 2004. bila skoro ista /samo plava malo svijetlije nijanse/.

U filmu, u podzemnoj američkoj bazi, prilikom pripreme odabrane posade da krene na putovanje u daleku galaksiju, kamerman namjerno pokazuje zastave na lijevim ramenima vojnika i civila /glumaca i statista/ da se pokaže da je to međunarodna misija sa planete Zemlje.

U kratkoj sekvenci filma, jedan vojnik /statista/ sa zastavom Republike Srpske razgovara sa još jednim vojnikom /okrenut kameri leđima/ koji na srpskom jeziku svom drugaru, prije pozdrava tapšanjem po desnoj ruci, na kraju govori - ''vidimo se mi na drugoj strani'' - u ovom slučaju, na drugoj strani zvjezdane kapije u dalekoj galaksiji, jer se glumci i statisti moraju strogo držati filmskog scenarija.

Vjerovatno su ova dvojica statista bili kanadski Srbi iz Vankuvera, gdje je serija, uglavnom, snimana.

SGA 1-min

Oba ova srpska vojnika kasnije ginu u borbama protiv okrutnih vanzemaljaca u tri miliona svjetlosnih godina dalekoj galaksiji.

Pored ovdje pokazanih filmskih kadrova iz te epizode, urađen je kratki isječak /bez titlovanog prevoda/ tog dijela filma i postavljen na "YouTube" kanal Trebinjskog astronomskog udruženja /TAU/. U isječku trajanja od 1 minut i 41 sekundu jasno se vidi zastava Republike Srpske na lijevom ramenu vojnika /od 1:17 do 1:26/.

SGA 2-min

Iako ništa u scenarijima holivudskih filmova ne može da bude slučajno ili improvizovano, ostaje misterija kako je i na čiju inicijativu zastava Republike Srpske ušla u ovu seriju, a nisu zastave mnogo većih i jačih država država poput Kine, Indije, Francuske, Japana, Brazila...

Da bi stvar bila još zagonetnija, niko iz tima za kostimografiju ili bilo kojeg tehničkog tima koji je radio na produkciji serije, nema srpsko prezime.

Predviđanje budućnosti na filmu

Naučno-fantastični filmovi i serije mnogo su puta tačno predvidjeli ono što će se desiti u budućnosti. Neki od važnijih primjera: Let čovjeka u orbitu Zemlje, sateliti, let na Mjesec, sonde na druge planete, radari, personalni kompjuteri, plastična hirurgija, mikro čipovi, internet i kupovina preko njega, elektronske kartice, mali preklopni mobilni telefon /serija Star Trek - Zvjezdane staze iz 1966./, predviđanje Donalda Trampa kao 45. predsjednik SAD /film Back to the Future 2 - Povratak u budućnost 2 iz 1989./...

Ukratko o seriji

Stargate Atlantis /SGA/ je američko-kanadska avanturistička i vojna naučno-fantastična televizijska serija i dio MGM-ove franšize Stargate. Seriju su kreirali Brad Wright i Robert C. Cooper kao spin-seriju Stargate SG-1, koju su kreirali Wright i Jonathan Glassner, a koja je bila zasnovana na filmu Stargate iz 1994. godine.

Svih pet sezona SGA je bilo emitovano od strane Sci-Fi Channel u SAD i The Movie Network u Kanadi. Serija je premijerno prikazana 16. jula 2004. godine, a njena posljednja epizoda emitovana je 9. januara 2009. godine. Serija je snimljena u i oko Vankuvera u Britanskoj Kolumbiji, Kanada.

SGA prati avanture majora Džona Šeparda - John Sheppard /glumac Joe Flanigan/ i njegovog vojnog tima sa Zemlje koji zajedno sa još dvadesetak drugih naučnika istražuje daleke planete i bori se protiv neprijateljske vrste u galaksiji u sazviježđu Pegaza. Oni koriste vanzemaljski uređaj poznat kao Stargate /zvjezdana kapija/ koji je napravljen milionima godina ranije od strane napredne rase ljudi poznatih kao Ancients /Drevni/.

Ekspedicija se nalazi u izgubljenom gradu Atlantide /Lost City of Atlantis/ na planeti "Lantea" u Pegazovoj galaksiji. Grad je bio izgrađen milionima godina ranije i napušten je prije deset hiljada godina od strane Drevnih.

Prije pet do deset miliona godina, zbog kuge u našoj galaksiji Mliječni put, Drevni su bili prisiljeni da pobjegnu u Pegazovu galaksiju gdje su posijali život na stotinama planeta kao što su to ranije uradili ovdje na Zemlji u Mliječnom putu.

Tamo su se sukobili sa neprijateljskom i tehnološki naprednom vrstom poznatom kao Wraith /utvara, sablast, avetinja/ koja se hrani ljudima i nakon stogodišnjeg rata, Drevni su na kraju izgubili i bili prisiljeni da potope svoj grad na dno Lanteinog okeana /koji se u premijernoj epizodi uzdigao na površinu/, a što je po Stargate univerzum ideologiji, izvor staro-grčkog mita o izgubljenom gradu Atlantide.