Podrumi „Vukoje 1982“ kao iskonski pokrovitelji likovne umjetnosti i kulture otvorili su vrata svoga doma i omogućili održavanje likovne kolonije u sklopu 54. saziva “Obojeni tonovi”.

likovna kolonija vukoje (2)

Umjetnici su različitim tehnikama izražavali svoja nadahnuća, pa tako, poznati slikar iz Beograda Janko Piljak svojom tehnikom ulje na platnu predstavio je “Pejzaž i Carske vinograde”, zatim istaknuti crtač i akvarelista Mihajlo Gligorić Gliša iz Šapca svojim akvarelima na platnu “Hercegovina 1 i 2” je suvi kamen Hercegovine svojim djelom učinio još plemenitijim, tehnikom akril na platnu kojom su predstavljeni “Carski vinogradi” te “Muljanje grožđa” Aleksandar Saša Alimpić prepoznatljivo ime slikara i freskopisca iz Pančeva, učinili su da istorija Carskih vinograda i ljepota pravljenja vina još jednom bar na platnu ožive.

Porijeklom Hercegovac, slikar Dragan Kunić je svojom “Vinogradarevom kućom i vinogradom” tehnikom akril na platnu uspio da ponositu Hercegovinu vine i mimo njenih granica, dok se priznati slikar iz Šida Ivan Grozdanovski predstavio tehnikom akril na platnu, a djelom “Vrane u magli”.

Da umjetnost i slobodan duh ne poznaju granice pokazao je poznati trebinjski slikar Milosav Babić svojim djelom “Konjanik” tehnikom akril na platnu, a čije tehnike, ikonopis, vizantijsko slikarstvo i freskopis krase mnoge crkve.

Umjetnici su svoja dijela stvarali više dana. Svoje umjetničko hodočašće započeli su u unutrašnjosti najbolje proglašene vinarije jugoistočne Evrope “Podrumi Vukoje 1982”, a u čijoj vinoteci su svjetski nagrađivana vina.

Svoj put ka ekspresionizmu nastavili su preko „Ville Pergole“ te posebnu inspiraciju su predstavili dolaskom u „Carske vinograde Vukoje“ o čemu svjedoče i imena djela koja su tad naslikana, a koja se nalaze nedaleko od Trebinja, gdje je Austrougraska monarhija podigla Carske vinograde davne 1894.godine, a „Podrumi Vukoje 1982“ adaptirali prvu vinogradarsku stanicu u „Vinogradarevu kuću“.

Da je umjetnost i u vinu dokazuju činjenice od Starih Grka preko Rimljana pa do danas, a kroz postojanje praznika vina i praznika umjetnosti te likovne tehnike vinorel, sve zajedno svjedoči kolika je uzajmna povezanost te božanske kapljice i kista umjetnika.

Vino je svojim postojanjem inspirisalo umjetnike, pjesnike, istoričare, a često je o njemu kroz svoja umjetnička djela pisao i sam Homer.

likovna kolonija vukoje (2)

Potpuno nepravedno grčki bog vina Dionis je predstavljen samo kroz opojnu moć vina, a ne i kroz umjetnost prilikom pravljenja istog. I kako je Tukidid rekao “narodi Sredozemlja počeli su da izlaze iz varvarizma kada su spoznali način kultivacije i pravljenja vina”.

Ovim likovnim poduhvatom umjetnici sa likovne kolonije još jednom su potvrdili izreku Georga Bernarda Shaw-a: „Bez likovne umjetnosti okrutnost stvarnosti bi učinila ovaj svijet nepodnošljivim“