Nije rijetka pojava da se, uslijed savremenog stila života, koji podrazumijeva kancelarijski posao, prekovremeni rad, nedostatak fizičke aktivnosti, nezdravu i neredovnu ishranu, osjećamo iscrpljeno i umorno.

umor

Dodatni uzroci mogu biti i smjene godišnjih doba, prelazak sa toplog na hladno vrijeme i slično, ali ono što je svim ovim slučajevima zajedničko jeste da nam naš organizam šalje signal da je vrijeme da dodatno povedemo računa o svom zdravlju i da ojačamo imunitet, ubrzamo metabolizam, poboljšamo moždane funkcije, a s obzirom na to da zdravlje na usta ulazi, to na prvom mjestu znači zdravu ishranu.

Saznajte u nastavku sve o namirnicama koje će vam vratiti energiju i učiniti da više ne osjećate konstantan umor.

Za bolji imunitet - citrusno voće, đumbir, kivi

Odbrambenu moć organizma, od koje zavisi i koliko se umorno osjećamo, kao i koliko smo podložni bakterijama i virusima, poboljšaćemo tako što ćemo u našu svakodnevnu ishranu uvrstiti što više vitamina C, a citrusno voće je njegov glavni izvor.

Limun, grejpfrut i narandže treba da konzumirate uvijek, a pogotovo onda kada osjetite da vam nedostaje snage.

Možete sebi napraviti napitak od cijeđenog citrusnog voća, u koji ćete dodati i đumbir, u prahu ili rendani, kao i kivi, tropsku voćku koja takođe obiluje C vitaminom.

Za ubrzanje metabolizma - začini, zelje i bijelo meso

Ukoliko osjećate konstantni umor, to znači i da vam se metabolizam usporio, pa je važno da ishranu obogatite i onim namirnicama koje će dodatno podstaći njegov rad.

Predlažemo da ubacite dodatne proteine u vaše obroke, kao što je bijelo pileće i ćureće meso, zatim da jedete što više zelja, koje obiluje mnogim vitaminima, kao i da obavezno koristite što više začina poput cijelog zrna bibera, karija, pa i kurkume, za koje je dokazano da direktno utiču na ubrzanje metabolizma.

Za moždane funkcije - omega 3 masti, orašasti plodovi i crna čokolada

Naravno, kako biste imali energije, treba da obezbijedite pravu hranu i za vaš mozak.

Dragocjeni izvor hranljivih materija se nalazi u orašastim plodovima, poput oraha, lješnika, badema, ali i u omega 3 mastima, pa treba da jedete i što više ribe, prvnenstevno losos i skušu.

Takođe, dokazano je i da crna čokolada sa visokim procentom kakaa poboljšava moždane funkcije.

Za probavni sistem - brokoli, žitarice, bobice

I naposletku, kako bi organizam funkcionisao, a samim tim se i mi osjećali odmorno, važan je rad sistema za probavu, pa u ishranu treba ubaciti što više namirnica koje u sebi sadrže visok nivo vlakana.

Povrće poput brokolija i karfilola, cijelo zrno žitarica, kao i bobičasto voće, poput borovnica, malina, kupina - hrana je koja u svom sastavu obiluje vlaknima.

Ovim namirnicama ćete povoljno uticati na sve funkcije svog organizma, imaćete dovoljno energije i nećete osjećati konstantan umor.

Ukoliko se i dalje budete osjećali iscrpljeno, savjetujemo da konsultujete ljekara, jer možda se radi o nekom zdravstvenom poremećaju.