Svijest o štetnosti pušenja globalno je sve rasprostranjenija, međutim, moderno vrjeme donosi niz faktora koji pušenje postupno pomijeraju sa vrha liste smrtonosnih navika, upozoravaju američki naučnici.

cigarete

Usamljenost

Novija istraživanja pokazuju da je socijalna izolacija jednako štetna po vaše zdravlje kao i ostale stvari na vrhu te liste, prenosi Independent.

Društvene mreže i sve ređe druženje "uživo" sa prijateljima i kolegama doveli su do toga da usamljenost poprima razmjere epidemije.

Profesorka psihologije na Univerzitetu Brigam Jang, Džulijana Holt-Lunstad, kaže da je učinak usamljenosti na smanjenje životnog vijeka - kao da pojedinac dnevno popuši petnaest cigareta.

Sjedanje

Sjedanje kao način života tokom cijelog dana povećava rizik od oboljevanja od više vrsta raka, pokazalo je istraživanje iz 2014. godine.

Svaka dodatna dva sata sjedanja povećavaju rizik od oboljevanja od raka debelog crijeva ili raka pluća, bez obzira na to vježba li pojedinac tokom dana.

Čak i uz redovno vježbanje, sjedanje duže od osam sati dnevno povećava rizik od različitih zdravstvenih problema.

Manjak sna

Američki naučnici ustanovili su da 50 do 70 milona stanovnika SAD pati od poremećaja spavanja. Nedovoljna količina sna, upozorio je 2015. godine profesor Valerij Gafarov, povećava rizik od moždanog i srčanog udara u jednakoj mjeri kao i svakodnevno pušenje.

Solarijum

Iako se korišenje solarijuma čini kao varijanta sunčanja koju imamo pod kontrolom, može biti jednako opasno za organizam kao pušenje. Dermatolozi su još 2014. godine dokazali da pretjerano korišćenje solarijuma izaziva više slučajeva raka kože nego što pušenje izazove slučajeva raka pluća.

Nezdrava ishrana

Slatka i prerađena hrana bogata zasićenim masnim kiselinama utiče na razvoj potencijalno smrtonosnih bolesti, poput pušenja. Godine 2016. naučnici koji se bave istraživanjem smrtnih slučajeva kao posljedice loše ishrane, zaključili su da je stopa smrtnosti premašila one od alkohola, droge i duvana.