Sada, kada je jesen već uveliko uzela maha, približavaju se i hladniji zimski dani, a zajedno sa njima i vrijeme praznika i svih tih preukusnih đakonija koje idu zajedno sa njima, i kojima je, teško odoljeti.

voce i povrce za jesen

Stoga, pravo je vreme za dijetalnu ishranu.

U nastavku saznajte koje sezonske namirnice treba da dodate ishrani kako biste smršali ove jeseni.

Uživajte u ovom godišnjem dobu uz ukusne jesenje plodove koji će vašu ishranu učiniti zdravijom, i pomoći vam u gubljenju kilograma.

Prokelj

Ukoliko to do sada niste praktikovali, predlažemo da se ovo povrće obavezno nađe na vašem jelovniku. Prokelj je odličan izvor proteina, pa vas dugo drži sitima, bogat je vlaknima, ali i antioksidantima, te znatno utiče na poboljšanje imunog sistema, što je tokom prelaznog gordišnjeg doba važno zbog pojačane pojave virusa.

Slatki krompir

Iako nije toliko specifičan za ovo podneblje, slatki krompir, ili batat, mnogo je bolja opcija u ishrani od običnog krompira.

Reguliše nivo šećera u krvi, takođe je bogat vlaknima, pa pospješuje probavu, i sadrži, za razliku od običnog krompira koji ima samo prazne kalorije i teško se vari, zdrave ugljene hidrate koji vas duže drže sitima.

Cimet i bundevino sjeme

Mada nije strogo sezonski, ovaj začin definitivno treba redovno da upotrebljavate tokom jeseni, jer vam može pomoći da skinete kilograme viška i da se ne ugojite tokom praznika.

Cimet ubrzava metabolizam, razgrađuje masnoće i snižava loš holesterol.

Kada je bundevino seme u pitanju, odakle da počnemo? Bogato je omega 3 masnim kiselinama, proteinima, vlaknima, kao i triptofanom - sastojkom koji redukuje stres.

Možete ga koristiti sirovog, mljevenog, ili pak bundevino ulje kao dodatak salatama. Redovnom upotrebom ćete sigurno ubrzati metabolizam, što će pospješiti proces mršavljenja.

Karfiol

Karfiol je idealno jesenje povrće - niskokalorično, a hranljivo, s obzirom da je bogat proteinima i vlaknima. Možete ga blago obariti i servirati kao prilog, ili možda praviti potaž od karfiola.

Javorov sirup i šipak

Jesen je pravo vreme da izbacite, ukoliko već niste, rafinisani šećer iz upotrebe, i da ga zamijenite prirodnim zaslađivačem poput javorovg sirupa.

Pošto znamo da ćete češće praviti kolače, predlažemo da šećer definitivno zamenite ovim sastojkom. Tako nećete morati da strahujete od viška kilograma.

Šipak obiluje vitaminom C, antioksidansima, kao i vlaknima, izuzetno je zdrava voćka, i smatra se da ima i antikancerogena svojstva.

Jabuke

I, naposletku naravno jabuke - naše omiljeno sezonsko voće. Idealna je za užinu, a slobodno je možete ubaciti i u svoj smuti napitak.

U svakom slučaju, puna je vlakana koji pospješuju probavu i pomažu vam u namjeri da smršate.