Šipak, kako se kod nas zove, nar ili mogranj (Punica granatum) - voće je koje su još u antičko doba koristili kao lijek, a zbog velikog broja sjemenki smatrao se simbolom plodnosti koji donosi sreću u kuću.

sipak

Jestivi dijelovi ploda koji sazrijeva u kasnu jesen ili početkom zime su sok i sjeme. Mnoge studije potvrdile su da se radi o jednom od najljekovitijih voća na svijetu zbog blagotvornog uticaja na kardiovaskularni, nervni i koštani sistem.

Plod šipka bogat je svim vitaminima, a posebno C, A, E i B5, kao i kalijumom i gvožđem. Oko 100 mililitara šipka sadrži čak 16 odsto potrebne dnevne količine vitamina C za odrasle osobe.

Crvenu boju plod dobija od antocijanida i tanina. Posjeduje i dvije vrste polifenolnih jedinjenja kojima se pripisuje čak 92 odsto antioksidantnog djelovanja. Sadrži i oko 15 grama šećera, zbog čega ima taj karakterističan prijatan i pomalo kiselkast ukus.

Klinička istraživanja pokazuju da materije koje se nalaze samo u šipku, zvane punicalagini, pogoduju zdravlju srca i krvnih sudova. Smanjuju holesterol i pritisak, te ubrzavaju otapanje naslaga u krvnim sudovima nastalih od ateroskleroze. Punicalagini su i glavni izvor antioksidativnog djelovanja šipka.

Postoje tri vrste šipka: veoma kiseli i dvije slađe vrste koje se jedu.

sipak

Ublažava tegobe u klimaksu i dobar je za prostatu.

Ginekolozi su otkrili da jedan šipak na dan ublažava tegobe u klimaksu.

U šipku su sadržane materije veoma slične estrogenima i zato pozitivno utiču na nivo hormona.

Ko ga redovno jede, imaće čvrste nokte i lijepu kosu, a i duševno neraspoloženje će nestati, tvrde naučnici.

Pored ploda, u ljekovite svrhe koriste se i korijen, kora, ljuska i cvijet.

Uz korist za srce i krvne sudove, sastojci šipka zaustavljaju rast raka dojke, prostate, debelog crijeva, leukemiju i spriječavaju promjene koje podstiču rast tumora.

Koristi soka od šipka: smanjuje rizik od nekoliko vrsta raka, štiti od osteoporoze i Alchajmerove bolesti, jača imunitet, čuva zdravlje zuba, uništava ešerihiju koli i stafilokoke, usporava starenje, čuva zdravlje srca i krvnih sudova, poboljšava erekciju i kvalitet sperme.

Za sok šipka dokazano je da ima veće antioksidantno djelovanje, čak i od crnog vina i zelenog čaja.

Izraelski naučnici otkrili su da uzimanje čaše soka od šipka dnevno smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti. Ispijanjem ovog soka u trajanju od godinu dana, krvni pritisak se smanjuje za oko 21 procenat i značajno se pojačava dotok krvi u srce.

sipak

Istraživanja pokazuju da ulje šipka štiti od raka, dijabetesa, gojaznosti i srčanih bolesti.

Bogatstvo antioksidanata čini ulje šipka moćnim saveznikom protiv starenja. Njegovi sastojci punicična i elagična kiselina liječe, zacjeljuju i hidriraju suvu, ispucalu, umornu i iritiranu kožu.

Vraćaju elastičnost koži, ujedno se boreći protiv ekcema, psorijaze i suncem opečene kože. Masne kiseline koje sadrži smanjuju otekline i bol u mišićima.

Na sobnoj temperaturi plod može stajati mjesec dana, a u frižideru dva mjeseca.

Očišćeni šipak možete zamrznuti, i koristiti ga do goginu dana.

Svježi sok može stajati u frižideru do tri dana.

Hercegovci, šipak je svuda oko nas, iskoristite blagodeti ove vrlo ljekovite biljke.

Kako oljuštiti šipak