U Kulturnom centru u Trebinju je u okviru Filmskog kampusa prikazan dokumentarni film "Troickosavsk - Kjahta grofa Save Vladislavića", urednika dokumentarnog programa RTS-a, filmskog i televizijskog reditelja, scenariste i pisca Dragana M. Ćirjanića.

Sava vladislavic

Do sada je snimio veliki broj serija i dokumentarnih filmova koji se bave srpskom, evroazijskom i balkanskom tradicijom, kao što su dokumentarni film "Vladimir Ćorović", te ciklus filmova o ruskoj bijeloj emigraciji - "Ruski beli neimari" i "Mi, kadeti, mi deca Rusije"...

Film o Hercegovcu Savi Vladislaviću je nastao kao dio priprema za igranu seriju koju Ćirjanić namjerava da snima, a za samog Vladislavića se zainteresovao čitajući djela Jovana Dučića.

Prema njegovim riječima, ovaj dokumentarac je bio plod reportaže, jer nije znao na šta će naići sa snimateljem i prevodiocem.

"Ovo je deo moga upoznavanja terena u najvažnijem periodu Savinog života, kada je napravio granicu sa Kinom koja i dan-danas stoji", rekao je Ćirjanić.

To Savino djelo je iznenadilo i samog Vladimira Putina, jer nije znao da je granicu utvrdio Srbin iz Hercegovine.

Sava Vladislavić je bio u duši avanturista — i živio je u takvom vremenu — na prelazu iz 17. u 18. vijek, u isto vrijeme kada su u zapadnoj Evropi „harali“ Kazanova, Kaljostro i grof Sen Žermen.

Međutim, Vladislavić je svoj avanturistički duh zauzdao i stavio ga u službu ruskih careva — onih za koje je smatrao da su jedini kadri da budu zaštitnici pravoslavnog svijeta koji se u tom trenutku nalazio pod tuđinskom vladavinom.

Umjesto da postane legendarni zavodnik, kockar ili pirat, osnovao je rusku obavještajnu službu, oborio je jednog sultana, utvrdio rusko-kinesku granicu, dizao Srbe na ustanak protiv Turaka, pomagao manastire i gradio crkve, osnivao gradove i naselja po Sibiru…

O Ćirjaniću

Dragan Ćirjanić je porijeklom hercegovac po majci iz Kozica kod Stoca, a po ocu sa Drobnjaka. Vezan je i emotivno i kulturno za Hercegovinu.

Ponosan je na hercegovačku genetiku i, kako priznaje za TrebinjeLive.info, kada dođe na Čemerno srce mu zaigra.

"Pejzaž je karakterističan i neponovljiv i nema takvog nigde u svetu. Pa i na karakter čoveka, osim kuće gde živi, utiču i pejzaži koje upija", kazao je Ćirjanić.

TrebinjeLive.info je i ranije pisalo o Kjahti. Tekst sa fotografijama možete da pročitate OVDJE.