Čak i kada se trudimo da slijedimo zdrave navike u ishrani koje se preporučuju, može se desiti da nam vaga pokaže brojku koja nam se nikako ne dopada.

hrana

To znači da nešto radimo pogrešno. Kako biste sačuvali vitku liniju potrebno je ne samo da izbjegavate brzu hranu, slatkiše i gazirana pića, već i da se pridržavate određenih pravila kada je u pitanju unos određenih namirnica, njihova količina i kako ih kombinujete.

Kako ne biste bili u situaciji da se gojite, a da pritom mislite da sve radite ispravno, saznajte u nastavku koje tri greške u ishrani sigurno vode ka višku kilograma.

1. Ne određujete količinu porcije

Ako je vaš obrok zdrav, u smislu da je bogat proteinima, vlaknima..., to ne znači da smijete da namirnice tog tipa jedete u neograničenim količinama.

One jesu dobar izbor za vaš organizam, jer obiluju vitaminima i hranljivim svojstvima, ali isto tako imaju i svoju kalorijsku vrijednost, što znači da mogu uticati i na vašu liniju.

Na primjer, integralni pirinač je opcija u ishrani koju svi nutricionisti preporučuju, ali ukoliko samo zato što ga preporučuju jedete duplu porciju, neželjene posljedice su sasvim izvjesne.

2. Ne jedete povrće

Ukoliko je vaša ishrana siromašna povrćem, a pritom ne mislimo samo na mahunarke koje pripremate u vidu variva, kao što je boranija, grašak i pasulj, već i na karfiol, brokoli, šargarepu, svjež kupus i ostale salate - to je definitivno nešto što morate da ispravite.

Povrće je izvanredan izbor: Bogato je vlaknima, broji mali broj kalorija, i sadrži u sebi dosta vode, što sve ide u prilog ishrani koja ne vodi ka višku kilograma.

3. Ne jedete masti

I naposletku jedna zabluda koja je možda i najčešća, a to je da sve masti goje.

Zdrave masti, poput onih koje su u maslinovom ulju, avokadu, ribi, preporučuju se sa apsolutno svakog nutricionističkog stanovišta kao dio zdrave ishrane.

Ovaj tip namirnica vas duže drži sitima i obezbjeđuje vašem organizmu neophodne hranljive sastojke.