Ušli ste u 40. nedjelju trudnoće i sada sve što čekate jeste da porođaj počne. Otekli ste, već vam je teško da se krećete, a kontrakcije se i dalje ne pojavljuju.

trudnica

Kako vrijeme odmiče, tako i vi razmišljate u smjeru kako da sami ubrzate svoj odlazak u bolnicu. Koji su sve popularni načini za indukciju porođaja i da li su mit, ili u njima ima i istine, saznajte u nastavku našeg teksta.

1. Ljuta i začinjena hrana

Uvreženo je mišljenje da se pojačanom konzumacijom začinjene hrane podstiče početak porođaja, koji bi bio najavljen kontrakcijama, i to tako što će se prvobitno podstaknuti sistem za varenje, pa bi po toj logici on trebalo da izvrši pritisak na matericu.

Ipak, probavni sistem koji je aktivan ni na koji način ne utiče na podsticaj porođaja.

2. Seksualni odnosi sa partnerom

Teorija je da trudnice koje su uveliko u devetom mjesecu trudnoće, a trudovi se nikako ne pojavljuju, treba da budu intimne sa svojim partnerom kako bi ubrzale cijeli proces.

Štaviše, pojedine tvrdnje navode da prostaglandini u sjemenoj tečnosti muškarca direktno podstiče kontrakcije koje vode ka porođaju, kao i da se iste podstiču i tokom ženskog orgazma.

Istina je ipak sasvim drugačija - nije dokazana nikakva veza između ovih pojava, što naravno ne znači da ne treba da budete intimni sa svojim partnerom, ukoliko to želite i ukoliko ne postoje nikakve medicinske smetnje, kao u slučaju visokorizične trudnoće.

3. Ricinusovo ulje

Ricinusovo ulje je snažan laksativ, pa je ovdje slučaj isti kao kod začinjene hrane - pretpostavlja se da će aktivirana crijeva izvršiti pritisak na matericu.

Kao što smo već objasnili, ovo dvoje ne stoji ni u kakvoj vezi, a ovako snažno laksativno sredstvo može svojim djelovanjem dovesti i do dehidratacije, pa nikako nije preporučljivo za trudnice.

4. Šetnja

Bezbroj krugova koje ćete napraviti po svojoj dnevnoj ili spavaćoj sobi vam zapravo neće pomoći u namjeri da podstaknete početak porođaja.

Sa druge strane, ukoliko su kontrakcije već prisutne, onda se šetnja preporučuje kako bi daljni proces porođaja bio što lakši i brži.

5. Skakanje

Što se ovog tipa vježbi tiče, naša definitivna preporuka jeste da ih ostavite za period poslije porođaja, nakon što se oporavite od istog, jer vam skokovi u trudnoći sigurno neće pomoći da ubrzate porođaj, a sa druge strane, možete se povrijediti, što nikako ne bi bilo dobro ni za vas ni za bebu.