Ove godine jesen počinje u petak 22. septembra u 22 sata, 1 minut i 20 sekundi (po SEV vremenu).  To je 265. dan u godini (računajući i 22. septembar), a do kraja godine ostaje još 101 dan, saopšteno je iz Trebinjskog astronomskog udruženja /TAU/.

jesen 2017

Jesen će trajati 91 dan, a završiće se 21. decembra 2017. u 17 sati i 27 minuta kada počinje zima.

Kada na sjevernoj Zemljinoj polulopti počinje jesen u isto vrijeme na južnoj Zemljinoj polulopti počinje proljeće.

Naučno objašnjeno, jesen počinje onog trenutka kada Sunce u svom prividnom godišnjem kretanju sjevernim nebom presiječe nebeski ekvator i pređe na južno nebo. Tog dana Sunce izlazi tačno na istoku, a zalazi na zapadu.

Dan (obdanica) i noć traju po 12 časova i jednaki su pa se taj dan zove dan jesenskog ekvinocija (lat.: aequus = jednak, nox = noć) to jest dan jesenske ravnodnevice. U stvarnosti, ovo kretanje Sunca je samo prividno jer Zemlja se okreće oko Sunca.

Jesen u Trebinju može biti lijepa, ugodna i sunčana, okupana zlatno-bakarnim bojama listopadnog drveća, kada nas u svježija jutra nakon ljetnih žega budi šum prvog opalog lišća.

Početkom jeseni u Trebinju vrijedni domaćini toče mlado vino i peče se domaća rakija, a đaci već marljivo stiču nova znanja.

Takođe, trebinjska jesen ima sivih i melanholičnih dana, uspavljujućih sa tihim udaranjem kiše po prozoru koja može danima da pada.