Neophodna kultura sjećanja prema događajima i akterima iz posljednjeg rata

Autor: Želimir K./TrebinjeLive Foto: TrebinjeLive
TREBINJELIVE 18. 09. 2017. - 21:26h

U okviru kampanje „Heroji Republike Srpske“ i projekta „Kultura sjećanja – svjedok istine“ Udruženja djece poginulih boraca „Nasljeđe“, u Muzeju Hercegovine održana su predavanja na temu „Nastanak i identitet Republike Srpske“.

kultura sjecanja svjedok istine nasljedje tb (1)

Predavanja su održali Boris Radaković na temu „Srednjovjekovno nasljeđe“, Dragoslav Ilić „Republike Srpska kao srpska ‘nikad više'“ i Predrag Lozo „Vojska RS i nastanak RS“.

Prema riječima Predraga Loza, osnovna poruka nastanka Republike Srpske je da se više nikada ne smije ponoviti genocid i zločini iz NDH-a.

„Ovo nisu klasična predavanja, već ona na kojima otvaramo teme koje su značajne za sam identitet – šta RS danas jeste, kuda idemo i kakav je naš odnos prema onima koji su je stvorili“, rekao je Lozo.

On je dodao da kulturu sjećanja i pamćenja prema VRS treba podići na jedan viši i aktivniji nivo, a da ne treba samo sve svesti na obilježavanje određenih datuma kao što je to slučaj u proteklih 20 godina.

„Neophodna je istraživačka aktivnost, pa tek onda memorijalizacija, jer su kultura sjećanja i pamćenja procesi koji se ne ostvaruju za dan ili godinu“, dodao je on.

kultura sjecanja svjedok istine nasljedje tb (1)

Dragoslav Ilić poručio je da je RS nastala kao vid odbrambenog refleksa naroda zapadno od Drine zato što mu se tokom Drugom svjetskom ratu dogodio genocid.

„Ona nije rezultat političke misli, već rezultat odbrambenog refleksa na osnovu događaja iz prošlosti“, kazao je on.

Predsjednik „Nasljeđa“ Saša Pešikan istakao je da je veoma važno njegovanje kulture sjećanja prema svim događajima i akterima posljednjeg rata.

Manifestacija će biti nastavljena sutra prikazivanjem filma „Mjesto zločina“ Milovana Pandurevića, dok će do 27. septembra biti prikazana još dva dokumentarna filma iz proteklog rata.

Realizaciju ove manifestacije pomogao je Grad Trebinje, Muzej Hercegovine i Kulturni centar.

Komentari

Intelektualni razvoj gradjana, razvija refleksnu odredjenost prema logickim odgovorima potaknutim istorijskim zakonitostima. Takodje utvdjuje i hrani logicke zakljucke za gradjansku vecinu, posebno u vremenima kad je demokratska mudrost najpotrebnija.
To je u stvari prva linija odbrane od svakog zavojevaca, bilo modernim sredstvima putem medija, psiho preusmjeravanja, sto smo platili vise puta kroz istoriju, dakle svi oblici specijane provokacije prema socijalnom i kulturnom segmentu.

Odgovori

Alo oćemo li to opet u rat ?E što zaludu troše vrijeme i vazduh

Odgovori
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.

Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
9.000+
dnevnih
posjeta
270.000+
mjesečnih
čitanja
665.000+
mjesečnih
pregleda stranica
19.100+
fejsbuk
sviđanja