Borci Vojske Republike Srpske /VRS/, poginuli borci i njihove porodice, invalidi rata i ratni heroji danas su zaboravljeni, a o boračkoj populaciji se ne vodi dovoljno računa kao što bi inače trebalo - poruka je svečane akademije Udruženja djece poginulih boraca "Nasljeđe" u čast 12. maja - Dana VRS.

akademija dan vrs 2019 (7).jpg

Predsjednik "Nasljeđa" Saša Pešikan rekao je da se VRS hrabro i časno borila po uzoru na vjekovnu slobodarsku tradiciju srpskog naroda.

"Vojevala je mnoge bitke i na kraju se izborila za Republiku Srpsku - našu otadžbinu. Plaćena je užasna cijena, ali su je borci Vojske i MUP-a RS platili kao hrabri i ponosni, boreći se za svoju zemlju, porodicu i njihovu slobodu", istakao je Pešikan.

On je kazao da su učesnici odbrambeno-otadžbinskog rata heroji koji moraju da se poštujeju i slave, ali i da o njima uče pokoljenja i da im budu zahvalna za život, slobodu i budućnost.

59952733_286006318971465_1434455206405341184_n.jpg

Pešikan je naglasio da je srpski narod u posljednjem ratu spasilo jedinstvo, gdje su svi bili braća i sestre, dok je u godinama poslije rata to sve manje i manje izraženo.

"Tako podijeljeni danas ćutimo o svemu što nam rade - mijenjaju nam istoriju, ratne heroje proglašavaju zločincima, a nas genocidnim narodom. Zaboravljeni su stvaraoci Republike Srpske, oni koji su dali živote, oni koji su se hrabro borili, koji danas žive na marginama društva u neimaštini", poručio je Pešikan.

Načelnik Odjeljenja za boračko-invalidska pitanja Republike Srpske Petar Vlatković kazao je da je VRS časno izvršila svoj zadatak i imala oko 23.000 poginulih boraca.

akademija dan vrs 2019 (6).jpg

On je rekao da je VRS uspjela da zaštiti stanovništvo, posebno u posljednjoj godini rata kada je bila izložena udarima takozvane Armije BiH, Hrvatskog vijeća odbrane, regularnih snaga Hrvatske i NATO pakta.

"Uspjela je da, iako je bila prisiljena da napusti dio teritorije zapadno-krajiških opština, omogući izvlačenje civilnog stanovništva", naglasio je Vlatković.

Predsjednik Veterana III odreda specijalne brigade policije i predsjednik mjesnog odbora Donje Police Gradske boračke organizacije Dejan Bodiroga istakao je da se u njemu, 23 godine poslije završetka rata, bore ponos, tuga i razočarenje.

"Ponosan sam jer je moja generacija bila ta koja je stvrala i stvorila Republiku Srpsku, što smo na teškom mjestu bili stali i opstali boreći se časno i junački, što je u najtežim vremenima omogućeno funkcionisanje bolnica, škola, ustanova. Tužan sam što je ovo imalo veliku - najskuplju cijenu izraženu životima najboljih među nama. Razočaran sam jer smo zaboravili one koje nikada nismo smjeli da zaboravimo, što ni poslije 23 godine se ne zna ko su bili heroji Vlaštice, Huma, Vukovića, Mareve Ljuti, bobanskih brda, Ivanovog krsta, gdje smo slomili zube armiji regularne hrvatske vosjke", naveo je Bodiroga.

akademija dan vrs 2019 (2).jpg

On je istakao da je Trebinje grad koji se branio i odbranio od jedne države.

"Naše herojstvo, nažalost, više cijene oni koji su nas napadali od nas samih. Posebno sam razočaran što niko ne spominje ratnu bolnicu koja je spasila stotine života, što se ne zna da smo krv prolijevali na Goraždu, Kupresu, Treskavici", kazao je Bodiroga.

U svečanoj akademiji nastupili su Hor Sveti Vasilije Ostroški i Tvrdoški, učenici Muzičke škole, Neda Marjanović, Milana Gojković, učenici Gimnazije "Jovan Dučić" koji su izveli "Todorov san" u režiji Igora Svrdlina, a po priči iz knjige "Priče iz Ratomira" autora Ratomira Mijanovića koji je recitovao pjesmu "Brigada".

akademija dan vrs 2019 (5).jpg

akademija dan vrs 2019 (3).jpg

akademija dan vrs 2019 (1).jpg

akademija dan vrs 2019 (4).jpg