Ako ste u posljednje vrijeme pretjerali sa kaloričnom hranom, slatkišima i ostalim namirnicama koje se ne preporučuju kao dio zdravih životnih navika, i u tom slučaju vjerovatno dobili i koji kilogram viška, onda bi, naravno, trebalo nešto da preduzmete u vezi sa tim.

detoksikacija

Dijetalni način ishrane, koji nikako ne podrazumijeva rafinisane šećere, brzu hranu i slično, kao i fizička aktivnost, prvi su na listi stvari kojih u tom slučaju treba da počnete da se pridržavate.

Ipak, postoje zdravi načini da pospješite oslobađanje vašeg organizma od štetnih toksina, i mi smo tu da vam ih predočimo.

Saznajte u nastavku kako da na potpuno prirodni način detoksikujete svoj organizam.

Postoje namirnice koje imaju svojstva prečišćivača, te bi bilo od ogromne važnosti da ih uvrstite u svoju svakodnevnu ishranu. Sljedeća lista će vam predstaviti neke od najefiksnijih:

Zeleniš

Zeleno lisnato povrće, poput kelja, prokelja, spanaća, blitve, zelene salate, i više je nego poželjno da budu dio vaših navika u ishrani.

Više je načina na koje ih možete uvrstiti - možete ih jesti sirove, sa na primjer maslinovim uljem, kao varivo, u čorbicama...

Ono što je sigurno jeste da će znatno doprinijeti da se vaš organizam oslobodi toksina poput herbicida i smoga, i to tako što njihova konzumacija povećava nivo hlorofila u digestivnom sistemu, što veoma pospješuje probavu.

Svježe voće

Voće je nezaobilazan dio zdrave ishrane - ono je bogato vitaminima, antioksidantima i vlaknima, i preporuka je da se svakodnevno nalazi na vašoj trpezi.

Kupus

Ovo povrće, naročito ako se jede u sirovom obliku, poznato je kao fantastičan prečišćivač jetre, što je od izuzetne važnosti za cjelokupno funkcionisanje metabolizma.

Možete napraviti salatu od kupusa, jabuka i oraha - to je definitivno kombinacija koja treba da bude vaš prvi izbor ukoliko želite da detoksikujete svoj organizam.

Artičoke

Brojne studije su pokazale da su artičoke u ishrani od ogromog značaja za zdravlje žučne kese, i pravilno lučenje njenih sokova. Izuzetno su bogate cinarinom, koji je neophodan za funkcionisanje probavnog sistema.

Cvekla

Cvekla je izuzetno zdrava i poželjna kao dio ishrane, bogata je vlaknima i podstiče proizvodnju enzima koji regulišu rad jetre i zučne kese, od čega direktno zavisi i izlučivanje toksina iz organizma. Možete je jesti kao salatu, barenu, ili kao glavni sastojak smutija.

Zeleni čaj

Zeleni čaj je definitivno jedan od najpoznatijih antioksidanata, bogat je katehinom, koji direktno pospješuje rad jetre i podstiče proizvodnju enzima koji učestvuju u prečišćavanju organizma.

Limun i voda

Na kraju, pomenimo i dobro oproban recept - topla voda sa limunon, koji je bogat vitaminom C, ključnim za sagorijevanje masti, a samim tim i za ubrzanje metabolizma i detoksikaciju.

Ovo su sve bile namirnice koje znatno doprinose vašem opštem zdravstvenom stanju - stoga treba da budu dio vaše svakodnevne rutine.