Nakon što je Sjeverna Koreja protekle nedjelje testirala hidrogensku bombu, planeta se opet našla pred opasnošću globalnog nuklearnog rata.

Nuklearna-bomba-eksplozija-nuklearne-bombe-2

Sjevernokorejski lider Kim Džong Un očito ne namjerava da stane u razvoju i proširivanju svog nuklearnog arsenala. Iako u ovom trenutku ne postoje službeni podaci, vjeruje se da Sjeverna Koreja trenutno raspolaže sa 10 do 20 nuklearnih bojevih glava.

Stručnjaci i obavještajne agencije vjeruju da Kimove atomske bombe još uvijek nemaju interkontinentalni domet, ali je pitanje vremena kada će i to moći. Sjeverna Koreja tako je i zvanično postala deveta država na svijetu koja u svom arsenalu raspolaže sa atomskim bombama.

Najveći broj nuklearnih bojevih glava imaju, očekivano, Rusija i SAD.

Rusija se nalazi na prvom mjestu sa, vjerovali ili ne, 7.000 atomskih bombi, a u stopu ih prati SAD koje u svom arsenalu raspolažu sa 6.800 bojevih glava. Na trećem mjestu po broju nuklearnih bojevih glava nalazi se Francuska sa 300, a slijede Kina sa 270 i Velika Britanija sa 215.

Pakistan ima između 130 i 140, a Indija 120-130. Najveća misterija, uz Sjevernu Koreju, kada su u pitanju atomske bombe jeste Izrael.

Dok su sve druge države koje raspolažu atomskim bombama obavljale testove i potpisivale razne međunarodne ugovore o upotrebi i korišćenju nuklearnih bombi, Izrael nikada nije ni potvrdio, ni demantovao navode da je razvio atomsko oružje.

Vjeruje se da je Izrael razvio atomsko naoružanje sredinom 60-ih godina prošlog vijeka, ali ne postoje baš nikakvi podaci o testiranju atomskih bombi.

Pet država (SAD, Rusija, Velika Britanija, Kina i Francuska) su potpisnice međunarodnog ugovora o kontroli nuklearnog naoružanja (NPT), dok su taj ugovor odbile da potpišu Pakistan, Indija i Sjeverna Koreja.

Zanimljivo je da taj ugovor nikada nije bio ni ponuđen Izraelu, iako i "ptice na grani" danas znaju da ta država raspolaže sa nuklearnim arsenalom, piše Avaz.ba.

Koliko Izrael pokušava da sakrije svoj nuklearni program najbolje govori slučaj Mordečaija Vanunua. Vanunu je bio dugogodišnji saradnik izraelskog nuklearnog istraživačkog centra Negev. Međutim, nije želio da ćuti o tome šta se tamo dešava, pa je 1986. godine otkrio engleskim medijima da Izrael posjeduje atomsku bombu, te da razvija i strašnije oružje od toga.

drzave sa nuklearnim bombama

 Nakon što je otvorio dušu, ozloglašena izraelska obavještajna služba MOSAD je poslala svoje agente, koji su Vanunua drogirali i oteli u Italiji, te da prebacili u Izrael. Tamo mu je održano suđenje iza zatvorenih vrata i bez advokata (?!), te je osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od 18 godina.Tokom boravka u zatvoru, bile su mu zabranjene posjete, a kada je 2004. godine pušten, izraelska vlada mu je ograničila sve građanske slobode, pa mu tako nije dozvoljeno napuštanje zemlje, niti davanje bilo kakvih izjava za javnost.

Izraelske vlasti su ga od 2004. do danas više puta hapsile i osuđivale zbog iznošenja istine, što je naišlo na osudu međunarodne zajednice, ali se u biti ništa nije promijenilo.

Izrael tako na sve moguće načine pokušava da sakrije istinu o svom nuklearnom programu, dok sa druge strane ulaže maksimalne napore da sabotira i zaustavi druge zemlje koje nastoje razviti atomsko oružje, prije svih Iran.

Naravno, nisu samo Izrael i njegove bombe pretnja po planetu. Na Zemlji se u ovom trenutku ukupno nalazi oko 14.000 atomskih bombi, a kad bi sve one eksplodirale život na Zemlji bi nestao i ne bi bio moguć narednih nekoliko stotina godina.