Posljednjih mjeseci svijet ne prestaje da priča o ketogenoj dijeti. Nije ni čudo jer se u nju kunu Kim Kardašijan, Gvinet Paltrou i druge holivudske zvijezde za koje se šuška da dobar izgled duguju upravo ovoj dijeti.

ketogena dijeta

Ali, da li je ishrana bogata mastima, umjerena u proteinima i siromašna ugljenim hidratima zaista toliko dobra? Asocijacija nutricionista iz Australije savjetuje oprez.

Riječ je o režimu ishrane starom skoro sto godina i prvobitno osmišljenom u terapeutske svrhe kako bi pomogao kontroli epileptičnih napada. Devedesetih ju je otkrio Holivud, pa se njena popularnost proširila brzinom munje.

Mada se keto-dijeta, kako joj tepaju, bazira na mastima, riječ je o tzv. zdravim mastima poput orašastih plodova, avokada, ribe, prije nego na nezdravim, poput mlijeka, pavlake, putera.

Dok se u standardnim dijetama konzumira 30 do 50 posto ugljenih hidrata, ovdje je unos rigorozno smanjen na 5-20 odsto.

Kada se u ishrani konzumira malo ugljenih hidrata, tijelo se prebacuje u metaboličko stanje pod nazivom ketoza, što znači da se nataložene masti pretvaraju u ketone koji hrane mozak i mišiće, što onda rezultira pojačanim sagorijevanjem masti i relativno brzim gubitkom težine.

Upravo je ovaj aspekt sporan za australijske nutricioniste, jer, mada je na tržištu mnoštvo dijeta sa smanjenim unosom ugljenih hidrata, keto-dijeta je po ovom pitanju jedna od najrigoroznijih.

Da bi se poštovao preporučeni dnevni unos ugljenih hidrata, dozvoljeno je pojesti pola krompira ili jednu jabuku ili popiti šoljicu jogurta.

Zato nutricionisti upozoravaju da se ovom dijetom ne unosi dovoljno vitamina, minerala i vlakana, pa nauštrb kratkoročnog gubitka težine, ostaju potencijalno opasne posljedice.

Kada je ishrana siromašna vlaknima, postoji mogućnost zatvora, što po australijskim nutricionistima, na duže staze povećava rizik od raka crijeva. Vlakna iz voća, povrća i žitarica cijelog zrna doprinose razvoju dobrih bakterija, što čini crijeva zdravim.

Takođe, rezultati su neizvjesni na duže staze. Najbolja dijeta nije ona koja je popularna među holivudskim zvijezdama ili našim poznanicima, već ona koju možemo da pratimo. Upravo taj subjektivni momenat čini ketogenu dijetu neuspješnom.

Većini ljudi je teško da se pridržavaju svih ograničenja jer ova dijeta isključuje brojne grupe namirnica, od voća i povrća, preko mliječnih proizvoda, do pirinča, hljeba i testenine.

Zaključak australijskih nutricionista je da je ova dijeta dobra na kraće staze jer zaista pruža određene metaboličke koristi, kao i da je korisna u tretiranju određenih medicinskih oboljenja, ali da ne može biti preporučena opštoj populaciji jer nije ispitana efikasnost i bezbjednost na duže staze.