U Gradskom parku u Trebinju počeli su radovi na postavljanju sistema navodnjavanja tehničkom vodom za šta je iz gradskog budžeta izdvojeno 112.000 KM.

navodnjavanje gradski park trebinje

U trebinjskom parku će se uraditi kompletan automatizovani sistem navodnjavanja koji će činiti oko 500 prskalica i nekoliko kilometara cijevi, koji će biti u skladu sa najnovijim dostignućima na području ove oblasti.

Sistem će funkcionisati na taj način da se tokom noći kompletna površina parka automatski zalije vodom bez angažovanja ljudskog faktora.

"Mi smo pravili ovo na fudbalskom stadionu 'Borac' u Banjaluci, u Zenici na 'Bilinom polju', Španskom trgu u Mostaru", kaže diplomirani inženjer agronomije Marinko Matijević u ime konzorcijuma firmi "Granum" iz Čapljina i "EMT" iz Brčkog, koji izvode radove.

navodnjavanje gradski park trebinje

Gradski park u Trebinju će biti prvi u BiH koji će se na ovaj najmoderniji način navodnjavati.
Uporedo sa ovom prvom fazom radi se i na uklanjanju suvih stabala i drveća koja su samonikla.

U narednoj fazi planirano je postavljanje novog sloja zemlje (humus), a u završnoj - trećoj fazi planirana je sadnja novih zelenih površina i novih stabala.

"U planu je da se postavi sistem video nadzora cijelog parka i led rasvjeta, tako da ćemo sa tim sistemima imati daleko bolju situaciju vezanu za park", rekao je Nedeljko Lambeta, direktor "Komunalnog".
Gradski park u Trebinju je površine 28.000 kvadratnih metara, najveći u BiH i jedan od najvećih na prostorima bivše Jugoslavije.

navodnjavanje gradski park trebinje