Zbog niskog nataliteta, etničke asimilacije, loše obavljenog popisa stanovništva, ali i promjene identiteta, Srba u rasijanju je sve manje.

srbija zastava

"Večernje novosti" od nedjelje navode da u zemljama EU danas ima nešto više od 670.514 srpskih državljana, a u Australiji nešto manje od 74.000.

U oba slučaja, tvrde srpski iseljenici, na papiru nedostaje veliki broj sunadornika - na Starom kontinentu skoro pola miliona, a na Petom skoro 120.000.

Prema karti etničke strukture stanovništva, nastale na osnovu popisa iz 2016. godine, koju je nedavno objavio Biro za statistiku Australije, Srba danas u Australiji ima 73.901, od kojih 53.799 govori srpski jezik.

Australijski Srbi, međutim, smatraju da su ti podaci netačni.

"Naša crkva i predstavnici srpske dijaspore smatraju da nas na Petom kontinentu ima najmanje 200.000. Pokazalo se, međutim, da nas je zvanično mnogo manje i to samo zato jer je nas Srbe država Australija prekrstila u Hrvate i Bosance", tvrdi predsjednik srpske zajednice u Tasmaniji Milutin Ivković.

Prema njegovim riječima, državna administracija iz Kanabere je sve narode doseljene iz bivše Jugoslavije i njihove potomke, kojih je bilo oko pola miliona, podijelila po novonastalim državama kao teritoriji njihovog rođenja i porijekla.

"Tako su Srbi iz Hrvatske i BiH, u popisu australijskog stanovništva i karti etničkog sastava stanovnika, postali Hrvati i Bosanci. Time je u Australiji izbrisano najmanje 100.000 Srba", upozorio je Ivković.

Kako navode Novosti, sličan proces krađe srpskog nacionalnog identiteta dešava se posljednjih godina u zemljama Zapadne Evrope, ali i Južne Amerike.

Na području obije Amerike na taj način je "nestalo" bar 100.000 Srba, dodaje beogradski list.

Kako ukazuje analitičar iz Minhena Miodrag Krculj, u zemljama EU popisi su pokazali da danas ima 670.514 srpskih državljana.

S druge strane, ambasade Srbije u državama EU, Švajcarskoj i Norveškoj raspolažu sa "okvirnim" brojem od 1.167.936 građana.

Nedostaje blizu pola miliona, odnosno 497.422 srpske osobe, primjećuje beogradski list.

Srbi danas žive u 159 drzava svijeta, ali se njihov tačan broj ne zna jer nikada nije izvršen službeni popis.

Jedno je izvjesno, dodaju Novosti, a to je da su Srbi prvaci u stepenu asimilacije, odnosno svjesnog gubljenja nacionalnog identiteta i uzimanja državljanstva stranih zemalja.

"Taj procenat u Americi je veći od 80 odsto. Zato će Srbi u SAD nestati kao narod u narednih 50 godina. Svi će Srbi biti Amerikanci", procjenjuje bivši generalni konzul Srbije u SAD Desko Nikitović.

Čikago sa okolinom, u kome je Nikitović službovao, imao je sredinom osamdesetih oko 300.000 Srba, a danas ih je jedva 50.000.

Najživlja srpska kolonija danas u svijetu je u Australiji jer je priliv Srba u tu zemlju posljednjih decenija najveći, a Beč je sa oko 200.000 registrovanih Srba, trenutno "prestonica srpske dijaspore".