Godišnjica slavne bitke kod Bileće – Zašto je malo poznata u srpskom narodu?

Autor: Redakcija i saradnici Foto: Ilustracija
TREBINJELIVE 27. 08. 2017. - 9:43h

Ovo je još jedna od mnogobrojnih priča kako je malobrojna ali hrabra srpska vojska, ovoga puta sastavljena od Hercegovaca, potukla mnogobrojniju tursku vojsku 27. avgusta 1388. godine.

bitka kod bilece 1388

Krajem 14. vijeka Turci su već duboko prodrli na Balkan. Uspjeli su da se probiju i u naše krajeve. Tadašnji srpski kralj Tvrtko dao je zadatak svom najboljem vojskovođi Vlatku Vukoviću, vladaru Zahumlja, da ih sačeka kod Bileće.

Kao i pred svaku bitku koju je vodila srpska vojska, Vlatko je svojih 7.000 junaka pričestio u crkvi Svetog Arhangela Mihaila na Mekoj Grudi.

bitka kod bilece 1388

Crkva Svetog Arhangela Mihaila u Mekoj Grudi gdje se pričestila vojska Vlatka Vukovića.

Sljedećeg dana, 27. avgusta 1388. godine, vojske su se srele u blizini Bileće. Osmanlijske pljačkaške odrede od 18.000 vojnika predvodio je Lala Šahin.

Srpski vitezi, sa vjerom u Boga i svojom hrabrošću, bili su spremni da svojim životima brane srpske zemlje. Protiv tako hrabre i motivisane srpske vojske čak ni tako mnogobrojnija turska vojska nije imala šanse.

Bitka se okončala potpunim porazom i uništenjem osmanlijske vojske. Lala Šahin se jedva spasao bjekstvom. Naša vojska imala je tek neznatne gubitke.

Osjetivši hrabrost srpske vojske i oštrinu njihovih mačeva, otomanski upadi u Bosnu su prestali na neko vrijeme.

O utisku koji je ona ostavila na ondašnje ljude govori i epitaf koji je uklesan na grobu Vlatka Vukovića u Boljunima, nedaleko od Stoca u Hercegovini:

„Ase leži dobri čoek Vlatko Vuković. Vojvoda Vlatko je prvi pobijedio Turke kod Bileće 27. avgusta 1388.“

bitka kod bilece 1388

Grob Vlatka Vukovića u Boljunima kod Stoca.

Nažalost, u Bileći ne postoji, a moralo bi, grandiozno obilježje u znak sjećanja na ovu slavnu bitku. Ni kod crkve Svetog Arhangela Mihaila ne postoji obilježje, a ni znak na putu gdje se skreće za crkvu.

Da ovo imaju drugi narodi, u znak sjećanja napravili bi veliku svečanost povodom obilježavanja ovog događaja.

Zašto je malo poznata u srpskom narodu?

Kao sto smo pisali u ranijim tekstovima na našem portalu, istorija je od svih nauka najpodložnija uticaju politike. Mi Srbi dozvolili smo da, zarad “bratstva i jedinstva naših naroda i narodnosti”, zanemarimo i prećutkujemo slavne događaje iz naše istorije.

Kao da smo se zbog “mira u kući” stidjeli, pa smo naše slavne bitke zanemarili, da ne bismo druge ponizili.

Nažalost, zbog instaliranih lažnih teorija i šovinističkih i kvazi-nacionalno religijskih propagandi vezanih za porijeklo naroda Bosne i Hercegovine, a prožetih preko politike i religijskog opredjeljenja, „pranjem mozga“, ova bitka se, s jedne strane, nastoji skriti kao nešto loše i stidno, gotovo štetno i sramno, dok istovremeno druga strana to prikrivanje koristi za nametanje svoje demagogije i mitologiziranje ove bitke kao istorijski u mitski događaj.

Čak pokušavaju i da je prisvoje – da su je „oni“ vodili i izvojevali slavnu pobjedu. Pokušavaju i Vlatka Vukovića da prisvoje. Kao, bio je i on bogumil, a „oni“ izmislili da od njih potiču.

Bogumili kao što znamo nisu priznavali nista materijalno, pa tako ni krst. A vidjeli ste sliku Vlatkovog groba.

Stvarni značaj ove bitke za Bosnu i Hercegovinu, a prije svega za Hercegovinu i njen srpski narod je nemjerljiv. Zahvaljujući ovoj bici, našim precima i vojvodi Vlatku Vukoviću srpska kraljevina u Bosni i Hercegovini je još nepunih 100 godina zadržala svoju slobodu i nezavisnost.

Zato moramo da joj damo značaj koji joj pripada. Da je se uvijek sjećamo i nikada ne dozvolimo da ova slavna bitka ostane zaboravljena, kao što je bila do sada.

Liturgija pred boj

TAGOVI:

Komentari

Zato ćemo mi njima Begovu kuću obnovit.Eto im sad!!

Odgovori

Pokušao sam da u ovom tekstu prikažem srž problema.
Smatram da Begova kuća nema veze sa ovim problemom. Nemojmo, kao oni, da skrivamo istoriju i činjenice. Oni su bili ovde, nažalost, ali to je činjenica. A Begova kuća biće samo još jedna turistička atrakcija u Trebinju, i ništa više. Oni se više nikada neće vratiti.

Odgovori

rpl.B:R. Ne zaboravi deca vojnika VRS zive sirom ovog sveta.Kako oni zive tako i ocevi zive.Oni se ne stide proslosti tacnije svojeg dela ucescem u ratu od 91g do 93g.Zivot nije gradjevina Begova kuca restoran muzej amfitetar koga vise nema.Nadam se da razumes sta ti zelim reci ovim malim clankom.

Odgovori

За почетак, научите ћирилицу, писмо својих предака, па онда да причамо даље

Odgovori

ti da znas procitati sta pise, onda bi znao da pise “ ovdje lezi dobri Bosnjanin Vlatko…“
kad vam je vec neko poklonio alfabet, jezik i gramatiku koju niste imali (kao ni drzavu, takodje do druge polovice 19. stoljeca), onda ste se mogli barem udostojiti da to savladate i naucite. A vi i dan-danas ne samo da kuburite sa padezima i gramatikom, nego niste cestito naucili ni citati i pisati.

Odgovori

За оне који желе да поштено прочитају шта пише на крсту, велики познавалац наше историје, стећака и споменика херцеговачких, професор Љубо Спаравало је одавно овај крст озбиљно проучио и текст протумачио. На крсту тачно пише следеће: „АСЕ ЛЕЖИ ДОБРИ ЈУНАК ВЛАТКО ВУКОВИЋ ПИШЕ СЕМОРАД“. Иначе, Семорад је био познати самоуки мајстор, клесар камена и стећака инадгробних плоча и обиљежја из тога времена. Када се већ пише, нека буде тачно и истинито.

Nakon 1.rata za zatiranje srpstva u BH je kriv jugosloven Karadjordjevic kome je prvo bilo da unisti Hercegovinu i srpstvo u cijeloj BH a sa njim je doslo i klanje Srba zbog cega je nestalo milion Srba iz BH i umjesto da smo vecina koja se ne moze preglasavati i ucjenjivati mi sad imamo probleme…..onda je dosao sukob i obracun sa Srbima komunistima a poslije i ovaj rat i tako da su Srbi u BH cijeli 20 vijek prezivili u borbi i nisu stigli da podignu svijest o svojoj drzavi kao crnogorci (koji su uvjek svoje crnogorstvo njegovali) nego su uvjek gledali u Srbiju i na kraju najebali od te Srbije koja nas je cijeli 20.vijek izdavala jer nas najgori neprijatelj je Beogradski rezim ma koji bio jer svaki je nametnut sa zapada.I sada je Beogradski rezim pokusao sa nama da trguje sta je sve Tadic uradio samo da unisti vojsku da nam ona ne bi pomogla i hapsio je sa Dodikom Srbe i svako zlo su radili ali okliznuli su se kao i Milosevic i Vucic od RS,mi smo ih prozreli i sprijecili da nas uniste i da nase zrtve budu uzalud.Velika su srbijancine bruka i sramota bijeda kakva ne postoji…..sa njima treba sve fino ali mi svoju kucu treba da gledamo i uvjek da imamo dozu nezavisnosti u odnosu na njih i kad se sastanemo nikad svoju nezavisnost da ne izgubimo jer oni ce nas opet izdati. Srbi iz BH treba napokon da se osvjeste i da pocnu da njeguju svoje srpstvo jer mi smo kolijevka srpstva i treba napokon da slavimo svoje velike bitke i ljude …..jer veliki je grijeh da se kod nas niko ne sjeca mucenika sa Kosovskog boja ili recimo ove bitke a mi smo se tu borili i ginuli.Nepismeno rukovodstvo RS Tvrtka,Vlatka Vukovica,Nemanjica itd juopste ne pominjemo jer njima je u glavi samo kradja i nista drugo.Sto je Cedomir Jovanovic u Srbiji to je Dodik bio kod nas ali mu je zaprijeceno pa se okrenuo i sad kako od te budale nepsimene ocekivati da slavi Kotromanice i srpstvo.

Odgovori

Ti čoveče stvarno nisi normalan.

Odgovori

Ne razumijem tu bugarsku ekavicu…..mucas nesto sta hoces da kazes.Idi tresi sljive i okupaj se za promjenu srbijanac.

Karadjordjevic je sve radio protiv nas a kad je zavrsio posao onda su ga roknuli.Isto radi ovaj danas Karadjordjevic,sastaje se samo sa nasim neprijateljima,mogu slike da se vide na internetu kako se sastaje sa Busom,Sorosom i svim nasim ubicama.Apsolutno sam za ono sto Putko kaze nema kraljeva i religije da se pita jer su prvi oni pljunuli na zakone i narod
i da ovo nije srednji vijek niti muslimanska drzava nego gradjansko drustvo.
A Srbi iz RS trebaju kao i Kipar i da razvijamo svoju privredu i turizam, fudbal,kosarku i ostale sportove po kojima cemo biti poznati kao Kipar sto ima Apoel,Omonia,Limasol.Unija sa Rusijom i Grckom uvjek a sa srbijancima moze ali da RS ima autonomiju i svoju vladu kao Vojvodina jer ja njima nista ne vjerujem.

Odgovori

Srbijancu moras da podmetnes zolju da se dozove pameti inace te nema.Njihovi politicari bi nas sad pustili niz vodu pa zar da nas brani Ana Brnabic ciji je djed klao Srbe po Dalmaciji i bacao u jame,ili Rasim ili katolik Ivica i da ih ne nabrajam.Izdali i prodali RSK a onda optuzili nas kao da smo ih mi dizali na oruzje i pregovarali u njihovo ime.I Srbe u CG i KM su izdali samo da bi se okoristili….Cazim im iz BG ne izlazi,cak su govorili da hoce da kupi vilu Slobodana Milosevica na Dedinju a Srbima na KM govore da ostanu dole na KM,da se bore eto to su oni.Samo se u Rusiju covjek moze uzdati i moliti Boga da se Putin napokon obracuna sa nacistima.

Ko su to srbijanci? Ti, ako i postoje, nikad u Srbiji nisu vladali. Vučić je na primer po ocu poreklom iz Hercegovine, a majka mu je iz Bačke. Kako sad da ga računamo, kao čistokrvnog, ili naturalizovanog srbijanca? Milošević je poreklom bio iz CG, a kralju Aleksandru Karađorđeviću je rođeni deda crnogorski kralj Nikola. Tadić također po ocu Crnogorac, inače rođen u Sarajevu, a po majci od čuvene ustaške porodice Francetić. O Josipu Brozu da i ne govorimo. Pa Šešelj Hercegovac. O kojim to srbijancima pričaš koji su neprijatelji Srpstva? Srbijanci su ti mirni ljudi, domaćini.

Odgovori

Zar nije kralj Petar ll svu imovinu ustupio izvjesnoj Mici Lu? Neka se njoj obrate, ako je ziva. A i ona se poslije Petrove smrti udala za njegovog brata mladjeg Karadjordjevica,pa je tako ostalo u porodici. Dva rodjena brata su bili sa istom zenom zar to nije da povratis.Bilo bi dobro da se onI medjusobno rasprave i razjasne. Da ne bude „pobile se koke oko tudje proje“.Samo nas Srbe vise neka ostave na miru jer kako su brinuli o nama bolje da uopste nisu ni brinuli a njihovi oficiri i generali dovoljno je pogledati seriju Ravna Gora koja je po nalogu skinuta sa RTS da se ne bi vidjelo kako su ostavili narod dzelatima dok su bjezali limuzinama i avionima puni para.Dva puta su Karadjordjevici izdali Srbe u BH treci put ne moze ni oni ni bilo ko…………..!!!!!!!!!!!!!! Samo je bitno srbijancima ne vjerovati ostalo cemo lako.

Odgovori

Exsahercegovina, možeš ti da se skrivaš pod raznim imenima, ali se po stilu pisanja vidi da je to ista budala. Javljaš se na skoro svim člancima i uglavno pišeš gluposti. Mnogo puta sam pročitao da te ljudi kritikuju, da ne kažem nešto oštrije. I nije problem što lupetaš po raznim temama, i pišeš komentare koji nemaju nikakve veze sa tekstom u članku. Problem je što sada pokušavaš da razdvojiš Srbe iz Srbije i Srbe iz BIH. Da nisi ti Musliman ili Hrvat. U svakom slučaju si neprijatelj srpskog naroda, pa makar , jado, bio i Srbin.
Moram da te upoznam sa nekim činjenicama i time prekidam da te edukujem i da ti objašnjavam.
I ekavski i ijekavski i ikavski su samo načini izgovora glasa jat, naravno svi ti načini izgovora pripadaju SRPSKOM jeziku.
I šta si, jado, hteo da kažeš ono sa kupanjem.
Ja živim u Srbiji, i to ne krijem. Ne postoje nikakvi Srbijanci. Svi smo mi, bilo gde da živimo, samo delovi istog srpskog naroda. I nedozvoljivo je razdvajati nas. To rade samo neprijatelji našeg naroda.
Iako nisam iz Trebinja, za Trebinje sam učinio mnogo više nego što ti, jado, možeš za nekoliko života možeš.
I ovim prekidam polemiku sa tobom. Sa jadama, u svakom smislu, neću da polemisem. Nedostojan si moga vremena.

Odgovori

NA DANAŠNJI DAN – Bitka kod Bileće

Na današnji dan 27.8.1388. srpske čete zajedno sa turskim upadaju u Bosnu.
Naime, Osmanlije predvođeni poznatim vojskovodjom Lala Šahin pashom napadaju Bosnu na poziv srpsko-crnogorskog velikaša, Đurađa Straćimirovića Balšića, inače zeta srpskog kneza Lazara.
Osmanlije zajedno sa Đurađovim četama bivaju potpuno potučeni i poraženi od Bošnjaka koje je predvodio veliki vojvoda bosanski Vlatko Vlković Kosača.
Sam Lala Šahin se jedva spasio bjekstvom, dok su gubici u pobjedničkim redovima bili neznatni.
To je jedan od prvih poraza Otomanske vojske na Balkanu i to za vrijeme vladavine našeg bosanskog kralja Tvrtka I.
Nakon ovog poraza Bosna je bila duži period mirna od upada OSMANLIJA

Tacno prijatelju,kao sto ti Srbe iz Bosne uvijek zoves Bosancima a Srbe sa KiM siptarima a iz Hrvatske hrvatima,tako mi,Srbi iz CG,vas iz Srbije zovemo Srbijancima!U Hrvatskoj ce te cuti na televiziji i od gotovo svih Hrvata da kazu srbijanski predsjednik, srbijanski taj i taj,prema tome, trebali bi ste se obratiti na njihovu adresu i traziti da vas se tako ne oslovljava, bar na javnim mestima ali ne smijete,tu ste manji od malog misa.I samo vi Srbijanci nemojte vise da pomazete jer koliko ste pomagali evo nas vise nema.

Zvanicno 0,5% stanovnistva RS ima srbijansko drzavljanstvo.Narod vas nece.Niko vas nece jer vas znajuJadni S.Vucurevic klecao i molio po vojvodjanskim selima da se neko smiluje da investira u Trebinje,isao u mjesta nema ni 2 hiljade ljudi.Preporodili ste se od izbjeglica iz RSK i nasih sdutenata od kojih zivite,oni su vam sve izgradili a jos bi zivili u „nabijacama“ – kucama od blata koje ste prodavali jadnim izbjeglim Srbima i jos ste im prodavali i casu vode ako zatraze.Nisi ti nikakav srbijanac nego kolonizator zato se lazno ne predstavljaj.

Ima li iko da zna ovo sa kamena da procita? Nesto mi se cini da je navedeno vise teksta nego sto se na kamenu vidi (mozda ima nesto i sa druge strane).
Najvise me zanima kako su napisali broj godine 1388.
Da nisu mozda koristili stari srpski kalendar i napisali 6896 (ili 6897) kako se pisalo na nekim spomenicima iz tog doba.

Ucili smo u skoli mnogo o takozvanih 7 ili 8 ofanziva, a nikad nam nisu rekli gdje je grob velikog vojskovodje Vlatka Vukovica. Moguce da nastavnici i profesori komunisticke istorije nisu ni sami znali, nisu ih na studijama ucili, jer nije Vlatko Vukovic bio clan partije, nije bio ni u partizanima. I zamislite jos isao u crkvu da pricesti vojsku – bezboznici iz vlasti mu to nisu mogli oprostiti.

Odgovori

Na žalost moram opet da intervenišem ovoga puta po komentaru “ Nekog iz publike“.
Ti se stidiš da kažeš da si Musliman, ili kako vi izmisliste „Bošnjak“.To što si ti Musliman je tvoj problem i tvoja sramota, ali što izlupeta gluposti.
U vreme ove bitke srpski kralj je bio Tvrtko Kotromanić. Bio je kralj svih Srba, a ne „naš bosanski“. Zar bi Đurađ Balšić krenuo na svog kralja, i zar bi posle toga Tvrtko poslao svoju vojsku na Kosovo Đurađevom tastu Lazaru Hrebeljanoviću.
Vlatko Vuković bio je gospodar Zahumlja, a to je koliko znam u Hercegovini, a ne u Bosni, pa nikako nije mogao da bude „veliki vojvoda bosanski“.
Jedno je šta biste vi Muslimani želeli falsifikujući istoriju, ali činjenice su drugačije i u potpunosti opovrgavaju vaše budalaste teorije.
Kažeš da su potučeni od Bošnjaka. Molim te da čitaocima napišeš kada se naziv „Bošnjaci“ prvi put javlja. Čisto da bi svima bilo jasno da tada niste postojali. U to vreme , pre svega, u Hercegovini živeli su isključivo Srbi.
Zašto praviš razliku između Osmanlija i vas. Osim genetski po svemu ste isti, tj. večni neprijatelji srpskog naroda. Pa da nije bilo tih Osmanlija ni vas ne bi bilo.

Odgovori

Politika je kurva oduvijek bilo i bice,a posto si dobar istoricar,napisi cija je Bosancica,za koga su vojevali cuveni Epski junak Marko kraljevic(i poginuo)onda Stefan Despot sin Kneza Lazara za koga se udala Princeza Olivera….
Lpozzz

Odgovori

Teško je odgovarati na glupa pitanja koja postavljaju neobrazovani ljudi, a pritom misle da su pametni i da su nekome doskočili.
Ali da pokušam.
Moje pitanje je bilo kada se prvi put javlja maziv „Bošnjaci“ za vas Muslimane. I kakve veze ima pismo nazvano Bosančica. Ime za to pismo prvi put se javlja posle II svetskog rata. A zašto je dobilo to ime pročitaj članak i biće ti jasno. U svakom slučaju pismo ja nastalo u vreme kada na prostorima BiH nije bilo ni Osmanlija ni vas Bošnjaka. To pismo je samo varijanta srpskog pisma, koje vuče korene iz doba neolita, iz Vinče.
Ličnosti koje pominješ bili su vazali Osmanlijskog carstva, i kao takvi ratovali za njih. I šta je tu sporno. Šta time hoćeš da dokažeš, osim što u svojoj gluposti tražiš argumente o vašem postojanju.
I da se ne lažemo. Svi vi znate od koga potičete. Kada jedmom priznate, pre svega sebi, da ste svi vi Srbi kojima je neki predak prešao u islamsku religiju, naćićete svoj mir. Nećete morati da izmišljate glupe teorije da ste vi nekog drugog porekla. I vi i mi i sav ostali svet zna vaše poreklo, a samo vi izigravate budale izmišljajući posebno poreklo dok vam se ceo svet smeje, pa i svi ostali Muslimani u svetu. Neće da vam se smeju u lice jer im odgovarate da ratijete protiv sopstvenog naroda.
I ovu temu posle ovoga zatvaram.

Dok sam studirao Medicinu u Beogradu mene su moje kolege iz Srbije pitali da li mi treba viza za Srbiju, a dolazim iz Bijeljine !!!! Zbog toga sto nisam htio da budem stranac u Srbiji, da mi zamjeraju na ijekavici,da placam skupo skolovanje i zivim kao podstanar a necu nikad kod njih naci posao prebacio sam se u Focu koja je prva liga,gdje drustvo ekstra,gdje smo stalno na moru i skijanju na Jahorini a uskoro treba da probamo i akva park.:) Ponosan sam sto sam Srbin iz RS a ne srbijanac i vec imam obecanja za posao :)

Odgovori

Dobri moj, da su tebi išle studije u Beogradu drugu bi ti priču pričao. Gde može da se meri medicinski fakultet iz Beograda sa Fočanskim. Drago mi je što se ti lepo provodiš, ali nije lepo da krivicu za svoj neuspeh prebacuješ na druge. U Beogradu studiraju toliki stranci, pa Srbi iz BiH, pa Srbi iz CG i niko kome studije idu se ne žali niti je ko imao ovakvih iskustava kao ti. Ma baš si ti napustio studiranje u Bg jer su te kolege pitale treba li ti viza. Kompleksi su čudo.

Odgovori

zdrav bio radio gdje pozelio samo nemoj u trebinju traziti posla.ziv bio zaobidji nas dosta vise novopridoslih trebinjaca.

Odgovori

Za gosp.B.R
Na današnji dan 29.8.1189. je napisana povelja Kulina bana, koja pocinje sa:
Ja, BOSANSKI ban Kulin..

Ovaj dokument je ne samo najstariji dosad pronađeni očuvani bosanski državni dokument nego i najstariji državni dokument kod svih južnoslavenskih naroda i država. Pisan je bosančicom na starobosanskom narodnom jeziku.

Povelja Kulina bana je materijalni dokaz pravnog, političkog i historijskog postojanja Bosne. Iz nje se jasno vidi uređenje države, te da je Bosna imala svoje državne granice i instituciju vladara.

Povelja ukazuje na prijateljske odnose Bosne i Dubrovnika, koji su se nastavili održavati kroz naredna stoljeća, kao i na razvijenost trgovine na tadašnjem bosanskom teritoriju. Također, ukazuje nam i na to da je postojala pisarska kancelarija na banovom dvoru, što je svjedočanstvo duge tradicije pismenosti Bosne.

Odgovori

Годину дана пре писања ове повеље, 1188. године, римски папа шаље дубровачком надбискупу плашт и потврђује стара права цркве у Дубровнику. У писму помиње српску Босну: „regnum Servilie, quod est Bosna“ (српска краљевина која је Босна). Сврха издавања повеље је као јемство Кулина Бана према дубровачким трговцима и слободној трговини између његове државе и Дубровачке републике упућена дубровачком кнезу Крвашу. Баш је чудно то несхватање и неприхватање да је у то време постојало више српских држава. Па исти је случај био свуда по тада познатом свету. Данашња Велика Британије имала је више краљевина које су чак међусобно ратовале, а изгледа да је то било добро, јер један је на крају победио и све ујединио. Ми нисмо били те среће па ево и данас водмо расправе и свађе, а и ратове међу собом, а све због непознавања и неразумевања властите историје. Нису феудалне државе биле националне. Некад су се чак делови земље давали мираз па постајали делом другог краљевства. На несрећу, српском роду се десила и верска подела, а кроз ту поделу константно се убацују лажи о пореклу и историји. Све ово се чини како би се смањио и ослабио српски национални корпус. Да смо сложни као нација, ма које вере били, ко би нам шта могао. Овако, странци крчме све наше ресурсе, а ми молимо за мрвице.

Odgovori

„regnum Servilie, quod est Bosna“ (српска краљевина која је Босна)????

kako vi to strucno „prevodite“, ja zaista nemam rijeci… i sta kazes – srpska kraljevina koja je Bosna??? tako je to kad se stocari koji u zivotu nisu procitali dvije knjige, a kamoli relevantnih i objektivnih istoricara, pacaju u stvari u koje se ne razumiju… kao i ovi strucnjaci sto tekst sa Vlatkovog spomenika umjesto #ovdje lezi dobri BOSNJANIN Vlatko# prevode kao #ovdje lezi dobri COVJEK Vlatko“…

A tebi bih savjetovao da se jos jednom raspitas sta je tacan prevod teksta „regnum Servilie, quod est Bosna“ i na sta se odnosi… evo malo cu ti pomoci – nit je regnum kraljevstvo, niti je Servilie srpsko… a za ostalo se moras malo potruditi. Msm, ako zelis da znas pravu istinu, mada sumnjam… vecina ljudi (a pogotovo vi potomci vlaskih nomadskih stocara) vise voli slatku laz nego gorku istinu..

Ali kakve veze to ima sa Muslimanima ili „Bošnjacima“. Niko ne spori postojanje Bosne, kao geografskog imena jednog dela srpske zemlje. Kao Hercegovina, Šumadija, Vojvodina, Crna gora… Ako hoćeš može se potediti sa turskom. I tamo postoje regije, što ne znači da u svakoj žive posebni narodi.
Još jednom pročitaj poslednji pasus mog prvog odgovora tebi. To je srž. Zar imaš obraza da kažeš da neki tvoj predak nije bio Srbin koji je promenio veru.
I više zaista dosta na ovu temu. Sve sam rekao.

Odgovori

Àko je to onaj isti Lala sto je na Marici preko noci isekao Vukasina 1371 svaka cast…

Odgovori

Pa vi na oci lazete… ajde ona budalastina da je Tvrtko srpski kralj (jeste bio kralj Srblja, ali ne srpski), nego povrh toga „ovdje lezi dobri Bosnjanin Vlatko Vukovic“ kao „ovdje lezi dobri covjek Vlatko…“
Vi izgleda bas ne mozete bez lazi i falsifikata…

Odgovori

Поновићу, да је професор Љубо Спаравало давно проучио овај крст и протумачио ТАЧАН текст на њему. Пише: „Асе лежи добри ЈУНАК Влатко Вуковић пише Семорад“ Значи, не пише“Бошњанин“, нити пише „човјек“, већ пише „ЈУНАК“.

Odgovori
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.
Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
11.000+
dnevnih
posjeta
350.000+
mjesečnih
čitanja
900.000+
mjesečnih
pregleda stranica
19.400+
fejsbuk
sviđanja