U riječniku zdravlja svake žene posebno mjesto zauzimaju hormoni, koji se definišu kao regulatori svih biohemijskih procesa u organizmu, počevši od metabolizma, pa sve do plodnosti i drugih aspekata važnih za njegovo funkcionisanje.

zena hormonski disbalans

Stoga nije ni čudo što se isti smatraju krivcem za brojna stanja, i to ne samo ona tipična u životu pripadnica ljepšeg pola kao što je menopauza, već i za višak kilograma, probleme sa kožom kao što je pojava bubuljica, promjene raspoloženja...

Nerijetko je da do poremećaja u ravnoteži hormona dođe već u ranim tridesetima, pa i u dvadesetima ili čak u tinejdžerskom dobu, što znatno može narušiti kvalitet života.

Naravno, bitno je na vrijeme prepoznati ova stanja, kako bi bila adekvatno tretirana.

U nastavku saznajte koji su simptomi hormonskog disbalansa u organizmu.

Višak kilograma

Svima su nam poznati primjeri da mnogi održavaju vitku liniju bez previše muke, dok pojedini, uz bavljenje sportom i konstantne dijete, i dalje vode bitku sa viškom kilograma.

Razlog tome je najčešće poremećaj hormona, i to uglavom rezistentnost na insulin, kada se savjetuju korekcije u ishrani kao što je potpuno odsudstvo šećera, prerađenih namirnica i pšenica takođe.

Hroničan umor

Ukoliko se stalno osjećate iscrpljeno i kao da nemate dovoljno snage, iako imate normalan bioritam, to može biti znak da vam je povišen nivo progesterona, što ćete lako provjeriti adekvatnim analizama krvi.

Pojačano znojenje

Prekomjerno znojenje, ili pak iznenadni naleti vrućine - tipični za na primjer menopauzu, takođe su jedan od pouzdanih simptoma hormonskog disbalansa.

Bubuljice

Osim što mogu biti posljedica neadekvatne njege kože, nezdrave ishrane, ili predmenstrualna pojava, ukoliko je pojava bubuljica stalna i problematična, vjerovatno je u vezi sa poremećajem hormona.

Nesanica

Nekad su insomnije prouzrokovane brigama koje nas opterećuju na podsvjesnom nivou, ali često su i direktna posljedica poremećaja hormona, i to manjka testosterona kod muškaraca, a progesterona kod žena.

Anksioznost

Depresivna raspoloženja i osjećaj anksioznosti su često pratioci predmenstrualnog perioda, ili trudnoće, a naročito perioda nakon porođaja, i to sve izazvano hormonalnim promjenama.

Takođe, moguće je i da anksiozna stanja postanu učestala i ne u direktnoj vezi za prethodno pomenutim situacijama, kada vam savjetujemo da posjetite endokrinologa.

Promjene na grudima

Manjak estrogena kod žena može dovesti do promene oblika grudi, zatim do nastanka cista i stvaranja gromuljica u predjelu oko bradavica. Ukoliko primjetite nešto poput ovih promjena, treba da se javite ljekaru i provjerite hormone.

Opadanje kose

Pojačano opadanje kose, koje nije izazvano smjenom godišnjih doba i koje se ne može sanirati određenim kozmetičkim proizvodima, jedan je od najtipičnijih simptoma za hormonski disbalans.

Maljavost

Ovo je takođe vrlo tipičan simptom poremećaja hormona kod mnogih žena.

Ukoliko imate problem sa prekomjernom maljavošću i sa jakim crnim dlakama u predjelu lica, grudi, ruku, znajte da vaš problem vjerovatno nije samo estetski već da može indikovati i ozbiljniji hormonski disbalans.

Ako se prepoznajete u nekim od ovih stavki i opisa, naš savjet je da definitivno posjetite endokrinologa.