Melburn je, sedmu godinu zaredom, zadržao poziciju najboljeg grada za život na svijetu, prema godišnjem izvještaju lista "Ekonomist".

melburn

Melburn, drugi najveći grad u Australiji i glavni grad države Viktorija, zauzeo je prvu poziciju među 140 gradova u svijetu, našavši se ispred Beča i tri kanadska grada - Vankuvera, Toronta i Kalgarija, prenosi agencija Frans pres.
Gradonačelnik Melburna Robert Dojl je rekao da je riječ o velikom uspjehu kojim svi građani treba da se ponose, ali da to ne znači da je grad savršen.

Šesto i sedmo mjesto zauzela su još dva australijska grada Adelejd i Pert, na osmom mestu je Okland, devetom Helsinski, a desetom Hamburg.

Izvještaj je rangirao 140 gradova u svijetu po stabilnosti, zdravstvenoj zaštiti, kulturnim sadržajima i zaštiti životne sredine, obrazovanju i infrastrukturi.

Sidnej, najveći australijski grad, zbog prijetnje terorizmom drugu godinu zaredom nije ušao u prvih deset, i nalazi se na 11. mjestu liste.

Među najgorim gradovima za život na svijetu su Damask, Lagos u Nigeriji, Tripoli, Daka i Port Moresbi na Papui Novoj Gvineji.