U Vinskoj galeriji Vukoje večeras je otvoren Prvi salon žilavke, koji je okupio 17 vinarija iz Hercegovine i 11 proizvođača mliječnih proizvoda, pršuta i kalifornijske pastrmke.

salon zilavke trebinje 2017

Ova manifestacija, koja se po prvi put održava u Trebinju, jedinstven je događaj u cijeloj Republici Srpskoj i BiH, a stara autohtona hercegovačka sorta dobila je veličanstven događaj u svoju čast, s obzirom na to je ona simbol vinarstva u na ovom podneblju i koja posljednjih godina privlači pažnju ljubitelja vina u čitavom svijetu.

Prema riječima Radovana Vukoja, vlasnika Podruma „Vukoje 1982“, koji je i inicijator ovog salona, žilavka je sorta koju malo koji vinski region ima, dok HercegoVINA u svom imenu ima riječ vina.

„Nama je samo ostalo da ono što je naša kamena zemlja dala saberemo u čašu. Ovdje su vina od Lastve do Ljubuškog i sirevi koji su bez premca u regionu“, naveo je Vukoje.

salon zilavke trebinje 2017

On se zahvalio svima koji su pomogli ovu manifestaciju.

„Poljoprivreda je teška. Imamo fabriku na otvorenom. Svi vinari vrijedno rade i zato ovu manifestaciju posvećujemo njima“, kazao je Vukoje.

Ministar trgovine i turizma Predrag Guhaković kazao je da je večerašnji salon početak velike promocije vina koje Hercegovina i ovaj prostor ima – žilavke.

salon zilavke trebinje 2017

„Nastojaćemo da ovo nastavimo i da se ovaj događaj ne zaustavi, već da postane tradicionalan“, rekao je Gluhaković.

Svoju žilavku predstavila je i Vinarija Anđelić. Prema riječima Milice Anđelić, njihova žilavka je jedina iz ove regije koja je dobila srebrnu medalju na dekanteru u Londonu.

salon zilavke trebinje 2017

„U njoj se osjete visočije kiseline, što je rezultat kamenog hercegovačkog tla. Manifestacija je odlična i nadamo se da će potrajati u budućnosti“, rekla je Anđelić.

Svoje vinske proizvode predstavili su Podrum „Vukoje 1982“, vinarije Marjanović, Sekulović i Škegro, Podrum manastira Tvrdoš, vinarija Anđelić, Ratković i Anđušić, te podrumi Delić, Aćimović, Begić, Ostojić-Monako 2000., Vilinka, Brkić, vinogradi Nuić i podrumi Rozić i Andrija, što je više od 60 etiketa najpoznatijih vinarija BiH.

salon zilavke trebinje 2017 salon zilavke trebinje 2017 salon zilavke trebinje 2017 salon zilavke trebinje 2017