Mnogi lijekovi, recimo oni za terapiju povišenih masnoća u krvi, hipertenziju ili bolesti štitne žlijezde, na vrućini bi morali posebno da se čuvaju, dok bi dodatna pažnja trebalo da se obrati na terapiju onim medikamentima koji su fotosenzitivni, tačnije dovode do promjena na koži ako je izložena suncu.

vitamini-tablete

Farmaceut Jasmina Timić kaže da većinu lijekova čuvamo na sobnoj temperaturi, do 25 stepeni Celzijusovih, na tamnom i suvom mjestu.

“U grupu lijekova koji su najosetljiviji u kontaktu sa suncem ili visokom temperaturom ubrajaju se svi vitaminski preparati, diuretik furosemid, antihistamin hlorofenilamin maleat, hidrokortizon, kondomi, insulin, nitroglicerin, hinolinski antibiotici, fibrati koji se koriste u liječenju povišenog holesterola, levotiroksin koji se koristi u terapiji štitaste žlijezde, inhalatori za liječenje astme”, kaže Jasmina Timić.

.Na vrućini se ovi lijekovi lako inaktiviraju i poništava se njihovo dejstvo.

Kada tablete promijene boju, postanu lomljive na najmanji dodir, a u sirupu, injekcijama ili granulama se pojave grumuljice ili talog, to su znaci da je lijeku istekao rok trajanja ili je nepravilno čuvan.

U svakom slučaju, tad više nije za upotrebu.

Lijekove bi uvijek trebalo čuvati u originalnom pakovanju i nikako ih ne ostavljati u automobilu ili drugom mjestu koje je izloženo suncu.

Spisak medikamenata, kako objašnjava Timić, koji ne smiju da se piju ako se boravi na suncu je dugačak.

Tu je većina antibiotika, lijekovi protiv zapaljenja i bolova, antihistaminici, diuretici, citostatici, lijekovi za snižavanje nivoa glukoze u krvi, antidepresivi, lijekova za kardiovaskularne bolesti kao i svi hormonski preparati.

“Osim promjena na koži fotosenzitivni lijekovi mogu da uzrokuju i promjenu raspoloženja”, kaže Jasmina Timić.

Ukoliko do toga dođe neophodna je pomoć ljekara i izbjegavanje direktnog izlaganja sunčevim zracima.