Od sutra, 7. avgusta, Trebinje će biti domaćin brojnim filmskim radnicima i doajenima srpske, jugoslovenske i svjetske kinematografije koji će se družiti sa trebinjskom publikom u čast 5. Festivala mediteranskog i evropskog filma.

Pedja Milojevic selektor

Festival će svečano biti otvoren sutra u 20.30 sati na platou ispred Kulturnog centra, obraćanjima gradonačelnika ovog grada Luke Petrovića, dobitnika prestižnih nagrada “Zlatni platan” - Ljiljane Blagojević i Igora Gala, te osnivača, selektora i umjetničkog direktora ove manifestacije Peđe Milojevića.

Prema Milojevićevim riječima, Trebinje će i ove godine sedam dana biti u znaku filmskog festivala, tokom koga će 24 projekcije biti prikazane na platou ispred Kulturnog centra, dok će se 9. i 11. avgusta filmska ostvarenja prikazivati na ljetnoj sceni Doma mladih.

“Pored Ljiljane i Igora, sa nama će u narednih sedam dana biti i Kole Angelovski, Luka Bursać, Brankica Sebastijanović, Milan Kalinić, Danica Maksimović, Nemanja Ćipranić, Domagoj Mrkonjić”, rekao je Milojević.

On je dodao da je, kao i prethodnih godina, program festivala podijeljen na kratke i dugometražne filmove koji su produkcija deset država iz regiona, mediterana i Evrope - Srbije, Crne Gore, BiH-Republike Srpske, Hrvatske, Makedonije, Španije, Grčke, Turske, Italije i Izraela.

Gosti festivala će se i ove godine, pored na sceni Kulturnog centra i Doma mladih, družiti sa Trebinjcima na ulicama, pijaci, a posjetiće i prestižne trebinjske vinarije i medare - po čijim je kvalitetnim proizvodima ovo podneblje prepoznatljivo u širem regionu.

“Ovo je jedini grad i festival gdje svaki građanim može da razgovara sa glumcima i drugim filmskim radnicima. Družimo se sa ljudima koje sretnemo u Starom gradu, u šetnji prelijepim trebinjskim ulicama i mostovima”, naveo je Milojević.

Festival će otvoriti kratki bosanskohercegovački film “Igra”, dok će nakon dodjela “Zlatnog platana”, biti projekcija srpskog filma “Rekvijum za gospođu J”.

Pokrovitelj festivala je Grad Trebinje, uz podršku Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske i Uprave za dijasporu pri Vladi Republike Srbije. Tu su i sponzori poput Hidroelektrana na Trebišnjici /HET/, Elektroprivrede Republike Srpske /ERS/, Euroherc osiguranja, TQ net-a.

Medijski pokrovitelj festivala je ELTA televizija, dok su medijski sponzori Radio Trebinje, Glas Trebinja i portal TrebinjeLive.info.