Nutricionisti insistiraju da se naš svakodnevni jelovnik sastoji iz tri obroka i dvije užine, koje su veoma važne u tom premošćavanju vremena između doručka i ručka ili ručka i večere – služe kao zalogaj dva predaha, ali ne treba da podrazumijevaju bilo šta, već baš kao i obrok, i užina uvek treba da bude zdrava opcija.

zdrava uzina

Užina je naročito važna za one koji su na dijeti i pokušavaju da izgube višak kilograma, jer omogućuje upravo ono na čemu se tokom svake zdrave dijete insistira – doprinosi ubrzavanju metabolizma.

Govoreći o važnosti užine kao obroka, dolazimo do niza pitanja poput onih koje je pravo vrijeme za užinu, šta užinati, koji izbor napraviti, na koje treba dati pravi odgovor kako bi naše navike u ishrani zaista bile u skladu sa zdravim i preporučenim propozicijama.

U nastavku pročitajte 7 korisnih savjeta kako da zdravo užinate i da pritom mršavite.

1. Pazite da porcija vaše užine ne bude prevelika, jer se lako možete zanijeti i tako unijeti veći broj kalorija nego što je predviđeno za ovaj međuobrok. Zato je najbolje odrediti tačnu mjeru vašoj užini i ograničiti se na unos od oko 150 kalorija.

2. Budite iskreni prema sebi, da li ste zaista gladni ili vam je samo dosadno? Ukoliko ste stvarno gladni, nemojte sebe uskraćivati za užinu, ali birajte pametno i ograničite se na gore pomenutu količinu u smislu kalorija.

A ukoliko vam je dosadno nađite sebi neku drugu preokupaciju koja neće biti hrana.

3. Izbjegavajte šećer. Kada imate napade gladi, vaš mozak će vam reći da posegnete za nekim slatkim grickalicama, ali pokušajte da se oduprete ovom iskušenju.

Umjesto toga uzmite neku voćku ili jedno kuvano jaje, koje će zadovoljiti trenutnu glad i spasiti vas od praznih kalorija.

4. Kombinacijom vlakana, proteina i masti obezbjeđujete dužu sitost organizma, tako da je najbolje da se u vašoj svakodnevnoj užini nađu namirnice koje podržavaju ova tri elementa zdrave ishrane. Osjećaćete se duže sito i bićete manje napeti.

5. Hidrirajte se dovoljno. Napad gladi može poteći i od dehidratacije, tako da se postarajte da unosite dovoljno vode u organizam.

Pored toga što će unos vode obezbijediti da se osjećate hidrirano i sito, kalorije koje unesete kroz vodu su ravne nuli, tako da je to još jedna korist redovne hidratacije.

6. Izaberite proteinske štanglice umjesto čokoladnih jer će vam one pomoći u dužem osjećaju sitosti i generalno imaju mnogo manje šećera od čokoladnih štanglica.

Prije nego što kupite proteinsku štanglicu provjerite i uvjerite se da ima zaista više grama proteina u sebi od šećera.

7. Pravite sami vašu užinu kod kuće. Imaćete više vremena za zdrav izbor i to je uvijek daleko bolja opcija od kupovine procesuirane hrane za užinu.

Kad god ste u prilici postarajte da sami sebi pravite užinu, na taj način moći ćete da mjerite i unos kalorija u vaš organizam i generano količinu hrane koju ste uzeli.

Uživajte u svojoj užini!