Safari kroz Staru Hercegovinu i Trebinje – biser na kraju puta

Izvor: Dojče vele Foto: Ilustracija
TREBINJELIVE 03. 08. 2017. - 21:37h

Jedan od najljepših dijelova Bosne i Hercegovine, njen najjužniji kraj, poznat je kao Stara Hercegovina.

hercegovina

Priroda je jedinstvena: spoj hercegovačkog krša, šuma i vode. Kraj, koji političari i vlade često nepravedno zapostavljaju, na putu je da ponovo doživi svoj turistički procvat. Nakon planinskih prevoja, krških polja i jezera, biser na kraju puta je – Trebinje.

Kroz prašumu

Nacionalni par Sutjeska najstariji je i najveći Nacionalni park u BiH. U njemu se mogu vidjeti kulturno-istorijski spomenici, prelijepe planine – među kojima je i najviši vrh u BiH Maglić – i jedna od najvećih prašuma i prirodnih rezervata u ovom dijelu Evrope – Perućica. Spomenik borcima palim u Drugom svjetskom ratu, djelo Miodraga Živkovića, još uvijek privlači pažnju turista.

Gatačko prostranstvo

Nastavljajući put ka jugu, ka Trebinju, spuštajući se sa Čemerna, puca ravnica – Gatačko polje. Prostire se na nekih 60 kvadratnih kilometara, na nadmorskoj visini od 840 metara. Idealno za stočarstvo i ovčarstvo, pa su gatački sir i kajmak već tradicionalno poznat brend ovih krajeva.

Voda za Gatačko polje

Jezero Klinje nadomak Gacka najstarije je vještačko jezero u BiH, akumulirano još krajem 19. vijeka za potrebe navodnjavanja Gatačkog polja. Iz tog razloga izgrađena je i kamena lučna brana, prva na Balkanu.

Pod platanima

basta platani

Trebinje. Grad koji je vijekovima bio na putu trgovcima iz Dubrovnika ka drugim evropskim gradovima. U centru, u hladovini platana, odvija se život grada. Turisti, ali i domaće stanovništvo, tu se sastaju, kupuju domaće tradicionalne proizvode – med ili ljekovite trave, ali i domaće voće i povrće iz okolnih sela.

Spokoj vode

Trebišnjica, ponornica koja se povremeno krije pod zemljom na svom površinskom toku je prava ljepotica. Njena mirnoća dok prolazi pored obalnog raslinja u rani zalazak sunca, naprosto je hrana za oči i dušu.

Biser starog Trebinja

Osman-pašina džamija u centru Starog grada u Trebinju sagrađena je 1726. godine. Gradnju je naredio trebinjski kapetan Osman-paša Resulbegović. Građevina je spaljena 1993. godine, a prvi pokušaj obnove 2001. godine je spriječen kamenovanjem i nasilnim protestima. Džamija je ipak obnovljena 2005. godine.

Trebinjska Gračanica

hercegovacka gracanica

Nova Gračanica na Crkvinama iznad Trebinja, građena u vizantijskom stilu, baš kao i ona na Kosovu, posljednja je želja velikog hercegovačkog pjesnika Jovana Dučića, čiji su posmrtni ostaci prenijeti iz Čikaga, gdje je pjesnik živio i umro, te sahranjeni u grobnici u manastiru.

Most Arslanagića (ili Perovića?)

Kameni Arslanagića most podigao je 1574. Mehmed-paša Sokolović. Postavljen je i Arslan-aga da čuva most i naplaćuje mostarinu. Zbog problema sa visokim vodostajem, ova građevina je promenila mjesto i prebačena u grad. Tokom posljednjeg rata tadašnji gradonačelnik Trebinja Božidar Vučurević, most je preimenovao u Perovića most, tvrdeći da Arslanagići potiču od Perovića.

Ljepote starine

manastir tvrdos

Manastir Tvrdoš jedan je od najstarijih u zemlji. Prema predanju, osnovali su ga car Konstantin i njegova majka Jelena Anžujska, čiju mumificiranu ruku monasi još uvijek čuvaju uz oltar manastirskog hrama Uspenja Presvete Bogorodice. Osim popularnosti među vjernicima i turistima, manastir je nadaleko čuven i po svojim vinima.

Kameni svjedoci vremena

Crkva svetog Nikole uzdiže se iznad napuštenog sela Kotezi, u kamenu hercegovačkih planina. Osipanje stanovništva, u potrazi za poslom i modernim gradskim životom, započelo je još prije rata, a nakon posljednjeg rata u BiH u selu su ostale tek dvije starice, od kojih jedna čuva i ključ crkve.

Inat starine

Iako znatno oštećena i ruševna, minaret džamije Muje Kotezlije, u selu Kotezi kod Ljubinja, još uvijek prkosi vremenu. Sagrađena je u 15.vijeku i smatra se najstarijom džamijom na ovim prostorima. U džamiji nema vjerskih obreda – nema ko da klanja, jer nema stanovništva, osim dvije starice, katolkinje, koje se, osim o lokalnoj crkvici, brinu i o Mujinoj džamiji.

TAGOVI:

Komentari

Majka cara Konstantina jeste Jelena, ali nije Jelena Anzujska. To su razlicite istorijske licnosti. Jelena Anzujska je supruga kralja Urosa Nemanjica I majka kraljeva Dragutina I Milutina.

Odgovori

Fakat dobar potez, ali treba ukljuciti i Ljubinje, pa mozda i Stolac originale, bez ustasa, samo ukljuciti autohtone vrijednosti Stoca, stecci plus velike Osmanske zaduzbine.
Treba osmisliti aktivnosti na Bileckom jezeru, ribarenje, rostilj i stalo.

Odgovori

Nepravedno preskocene ljepote male Bilecke opstine vjekovne raskrsnice svih puteva.Kao i njene kulturne i istorijske vrijednosti.

Odgovori

Preletješe pravo iz Gacka pod platane…..kao da ne postoji Bileća….izbrisana sa geografske karte???Dal je izbrisana i sa auto-karte???Možda su sletjeli na aerodum Zupci..???

Odgovori

Aerodrum*

Veze vi nemate šta je Stara Hercegovina koja je obuhvatala i veliki dio CG. Vratite prvo Sutorinu pa onda pričajte o nekoj većoj oblasti.

Odgovori

Bileca je nezaobilazna, tu je nevesinje, berkovici, ljubinje i pogranicni dio sa crnom gorom. , ali dobro drugi put ce neko dopuniti tek je pocelo. Cmok.

Odgovori

U pravu si marko.

Odgovori

zezebezveze, Sutorina je najsugurniji dragulj koji treba da stoji u Crnoj Gori. Zivjela nasa braca crnogorci.

Odgovori
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.
Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
11.000+
dnevnih
posjeta
350.000+
mjesečnih
čitanja
900.000+
mjesečnih
pregleda stranica
19.400+
fejsbuk
sviđanja