Žilavka kroz istoriju – Vino koje dobijalo medalje širom Evrope

Sponzorisani članak
TREBINJELIVE 02. 08. 2017. - 17:18h

O žilavci su pričali još stari Rimljani, poslije njih mletački trgovci pominju jedno bijelo vino koje je jako skupo, a dobro. Naravno, žilavka.

carski vinogradi zilavka

Kao sorta koja je bila podvrgnuta raznim ispitivanjima svoj život započinje u doba Austougarske, kada je u Gnojnicama kod Mostara 1886. godine organizovana prva vinogradarska stanica, a poslije toga u Lastvi kod Trebinja 1894. godine.

Hercegovački vinari u doba Habzburške monarhije dobijali su brojne medalje i priznanja za kvalitet žilavke, neka od njih bila su im uručena lično od vladara koji su tada vladali, a to su bili car Franjo Josip, belgijski kralj Leopold, a jednu medalju dala je i engleska kraljica Viktorija.

Vinska istorija žilavke iz Carskih vinograda u Lastvi kraj Trebinja svoj kamen temeljac postavila je kroz provedene studije koje su pokazale da su najkvalitetnije sorte u Evropi, pa čak i neke orijentalne kvalitetom i pitkošću bile daleko ispod žilavke, pa su vinogradari tog doba sve svoje snage usmjerili u proizvodnju vrhunskog vina s ovog podneblja.

Za našu žilavku pročulo se i izvan granica njene domovine, zahvaljujući priznanjima koje su joj dodjeljene na ocjenjivanjima u Budimpešti (1896.), Brisel-Tervueren-u (1897.), Londonu, Marselju, Parizu i ponovno u Beču (1898.).

Zlatne godine za žilavku su upravo 1929. kada je cijeli svijet čuo za nju jer je na međunarodnom sajmu vina u Barseloni dobila tada najprestižnije priznanje nazvano „Medaille de platte“ i 1937. kada su se naši vinari iz Pariza vratili kao ponosni vlasnici medalje „Grand prix“.

Komentari

De gustibus non est disputandum.
Ne volim žilavku.
Svako crveno je ljepše,ako ništa drugo ima dimenziju više,a to je boja!

Odgovori

Ti ne znas sta valja!!

Odgovori

Ovo su ti pravi ‘Carski vinogradi“ u gornjoj Lastvi,a ne oni na Uscu koje lazno predstavlja Vukoje.

Odgovori

Začepi!

Odgovori

Gornja Lastva pravi carski vinogradi

Odgovori
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.
Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
11.000+
dnevnih
posjeta
350.000+
mjesečnih
čitanja
900.000+
mjesečnih
pregleda stranica
19.400+
fejsbuk
sviđanja