Jedno od najneprijatnih iskustava ljetnih zadovoljstava koje podrazumijevaju mnogo kupanja i sunčanja jeste onaj osjećaj kada izgorite na suncu.

plaza krema koza

Prvo je bolno, često do te mjere da ne možete da spavate noću na dijelovima na kojima je koža najviše stradala, a potom slijedi i faza ljuštenja, koja sa estetskog stanovišta u najmanju ruku nije prijatna za oko, a o mogućim posljedicama po zdravlje usljed opekotina na suncu da ne govorimo.

Zapravo, govorili smo već mnogo puta - tokom ljetnog perioda zaštitini faktor je obavezan, UV zračenje vrlo štetno utiče na našu kožu, povećavajući rizik od kancerogenih oboljenja u budućnosti.

Iako znamo da vam je sve ovo poznato, ipak se mnogima desi da na kraju završe sa crvenom kožom, a ono na šta želimo da vam skrenemo pažnju jeste koji su zapravo pravi razlozi zbog kojih se koža ljušti na suncu.

Pročitajte detaljnije u nastavku.

Nakon što koža izgori na suncu, kao i nakon te prve bolne i crvene faze, ona počinje da se ljušti, usljed čega se stvaraju neujednačene fleke.

Ako ste nekad zažalili što vam koža dok se ljušti izgleda baš tako, ili ste pomislili kako ćete sad ostati bez preplanule boje, razmislite još jednom, jer je ovaj proces i te kako smislen.

Izgorjela koža se ljušti kako bi se obnovila, ali prije svega, u pitanju je odbrambeni mehanizam kojim koža eleminiše mrtne ćelije koje su bile izložene štetnom uticaju ultravioletnog spektra zračenja.

Dermatolozi to objašnjavaju na sljedeći način: Izloženost kože UV zračenju prouzrokuje nastanak slobodnih radikala, što dalje vodi ga gašenju odnosno odumiranju ćelija kože jer ne mogu da prežive u novonastalim uslovima upalnih procesa.

Pod ovim stanjem se podrazumijeva bilo koja doza crvenila ili ljuštenja nakon izlaganja suncu.

U prevodu - koža se oslobađa ćelija koje su služile kao zaštitni sloj od UV zračenja.

Međutim, postavlja se pitanje, šta se dešava sa onim ćelijama koje nisu odbačene, a bile su takođe oštećene delovanjem UV zračenja?

Objašnjenje je sljedeće: Ćelije koje su preživjele uprkos tome što je njihov DNA oštećen UV zračenjem, potencijalno postaju kancerogene.

Upravo je to razlog zbog koga i najmanje gorenje kože na suncu znatno povećava rizik od raka kože kasnije u životu.

Jedini ispravan zaključak koji proizilazi iz svega prethodnog objašnjenog jeste da ne smijete dozvoliti da izgorite.

Prvo, ne izlažite se sunčevim zracima u periodu kada su oni najštetniji, a potom prije svakog izlaganja koristite najmanje SPF 30, i to pola sata prije izlaska iz kuće, i ne zaboravite da ga kasnije ponovo periodično nanosite.

Sve u svemu, važno je da budete oprezni i da djelujete preventivno!