Trebinjka Teodora Brnjoš je već četiri i po godine urednik redakcije za BiH u okviru biznis portala "eKapija", koji više od decenije uspješno posluje na tržištu Srbije, Crne Gore, Republike Srpske i BiH.

teodora brnjos

Ljubav prema pisanju odvela ju je na Fakultet političkih nauka /FPN/ u Beogradu, ali nikada, kako priznaje u razgovoru za TrebinjeLive.info, nije pomislila da će pisati o ekonomskim i privrednim temama.

"Nije bila početna ljubav, ali se razvijala ka ovoj vrsti novinarstva, a i splet objektivnih okolnosti je išao tim smjerom. Ljubav se nekako gradila i razvijala", priča Teodora.

Na ovaj portal došla je krajem 2012. godine, a "eKapija" je postao najčitaniji biznis portal koji prati investicije u zemljama regiona, što njena sve veća specifična publika svakodnevno prati.

"Potreban je bio novinar koji poznaje tržište BiH i ovdašnji mentalitet. Konkurisala sam i dobila posao", kazala je Teodora.

Tokom školovanja na beogradskom FPN-u imala je i obaveznu praksu na prelazu iz III na IV godinu. Izabrala je radio novinarstvo i novinar Ratomir Mijanović je bio jedan od njenih mentora.

"Tu je nastala ta klica ka profesionalnom pristupu poslu, jer mi je Ratomir pomogao da sagledam neke stvari i da shvatim da u novinarstvu ništa nije crno-bijelo. Naučio me je da je važno poštovati sagovornika, slušati ga šta priča, da se u toj interakciji odražava i tvoj pristup poslu i da se tu možte vidjeti na koji način novinar dobija priču", navodi Teodora.

Teodora je 2015. godine dobila novinarsku nagradu na temu "Energija i efikasnost", koju dodjeljuje kompanija "Siemens Sarajevo", a u okviru regionalnog konkursa "Siemens CEE Press Award".

A kada se dobije neka nagrada onaj ko je posvećen i odgovoran svom poslu uvijek će reći da mu je to još veća stimulacija za dalji rad - da opravda dobijeno priznanje.

"To je dobar vjetar u leđa koji te tjera da i dalje dobro radiš - da to bude na tom ili još višem nivou", istakla je Teodora.

siemens ziri bec

Za nju je ova nagrada i jedan oblik lične satisfakcije - da se trud, rad i iskren pristup poslu uvijek isplate. Već sljedeće godine našla se u sastavu internacionalnog žirija za istu nagradu.

Njeni razgovori sa Sašom Vidakovićem i Mirkom Ilićem - čuvenim grafičkim dizajnerima, te drugi afirmativni tekstovi o uspješnim ljudima sa ovih prostora, samo su dio Teodorinog novinarskog opusa.

Nije mogla a da se ne dotakne Trebinja, rodnog grada u koji uvijek rado dolazi. Iz iskustva je spoznala da brendovi grada ispod Leotara mogu da budu specifičnost njegovog urbanizma, suveniri, turistička ponuda, ljudi…

"Ipak, svjesni smo da se moraju napraviti dodatni sadržaji kako da se gosti zadrže u Trebinju tri ili četiri dana, a ne samo da svrate u prolazu, popiju kafu ili eventulano ručaju", kaže Teodora, dodajući da treba ulagati u ljetne festivale, odnosno takozvani manifestacioni turizam.

Upravo na kulturi trebalo bi bazirati jedan dio turističke ponude jer je opšte poznato da je Trebinje grad kulture, te je neophodno i dodatno razviti vjerski turizam koji ima velike potencijale i viševjekovne sakralne objekte.

Ipak, za razvoj turizma, po njenom mišljenju, neophodan je školovan turistički kadar, koji će biti glavni nosilac razvoja ove grane privrede od koje se i te kako dobro može živjeti, ako ništa - onda bar u periodu od juna do septembra.

"Bilo bi odlično potencirati poljoprivrednu proizvodnju, što se već i radi, koliko vidim. Dobar primjer iz bližeg okruženja, i znak da se može uspjeti, je recimo mljekara 'Pađeni', koja je svojevrsni brend ovog dijela Srpske", dodaje Teodora, koja koristi svaku priliku da o svom rodnom gradu kaže sve najbolje.

U jedno je sigurna - ono što Trebinje izdvaja od mnogih drugih sredina koje je do sada obišla su ljudi, pa je gostoprimstvo Trebinjaca najveći ponos i brend, koji će uvažiti svako ko posjeti grad sunca, vina i platana.

"Trebinje i Hercegovina su za mene baza od koje sve potiče, dok je sve ostalo bila nadogradnja. Ta dobra baza je naš odnos prema životu – vrijedni smo, iskreni, hrabri, a opet sa dozom opreza, ništa nam nije teško, imamo veselu i nonšalantnu prirodu. Mislim da nema bolje kombinacije za uspjeh u bilo kojoj oblasti da izaberemo", govori nam Teodora.

Sarađujući sa velikim brojem kompanija uvijek je pitaju odakle je, a nakon odgovora da je iz Trebinja, čula je samo pohvale.

"Nešto najljepše što možete čuti o Trebinju je da naše sugrađane odmah okarakterišu kao uspješne i harizmatične. Takvi uvijek o Trebinju pričaju u superlativima, a poslije kada neko prvi put dođe u naš grad spozna da oni superlativi uopšte nisu bili pretjerivanje", zaključuje Teodora.