U prisustvu velikog broja Srba u Starom Grackom je obilježeno 18 godina od najvećeg zločina koji je počinjen nad Srbima na Kosovu i Metohiji kada je ubijeno 14 srpskih žetelaca.

zlocin staro gracko kosovo i metohija

Kako je Kosovska policijska služba zbog navodnih mina postavljenih na groblju zabranila izlazak na mjesno groblje udaljeno oko kilometar od centra sela, parastos je služen ispred Spomen-ploče u centru sela.

Paroh lipljanski Srđan Stanković rekao je da je 14 srpskih mučenika iz Starog Grackog dalo svoje živote za golo parče hljeba samo zato što su pripadali srpskom narodu.

"Očekujemo i vjerujemo da će njihova žrtva na mjestu gdje su svojom krvlju zalili svetu kosovsku zemlju biti povod i motiv više da se uz Božansku ljubav umnožimo i opstanemo na svojim ognjištima", rekao je prota Stanković.

On kaže da Srbi iz njegove parohije, kao i svi Srbi koji su opstali na Kosovu i Metohiji, očekuju od Srbije da istraje u zahtjevu da se zločinci pronađu i izvedu pred lice pravde.

Stanković je naglasio da se stradanje srpskih žetelaca iz Starog Grackog ne smije zaboraviti, iako to pojedinci pokušavaju, niti odustati od zahtjeva da se zločinci moraju pronaći i izvesti pred lice pravde.

Na ovom mjestu je pročitano pismo u kome mještani i porodice ubijenih žetelaca mole vlasti Srbije da pojačaju pritisak na međunarodnu zajednicu da se zločinci izvedu pred lice pravde.

U pismu se podsjeća da je prošlo 18 godina od kada je Bernar Kušner, tadašnji civilni administrator, obećao da će "prevrnuti svaki pedalj zemlje" u potrazi za zločincima, koji uprkos tom obećanju slobodno šetaju.

Zamjenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković je rekao da je prošlo 18 godina od krvave žetve kada su, u prisustvu međunarodnih snaga, žeteoci stradali samo zato što su Srbi i što nisu željeli da napuste svoja ognjišta.

On je podsjetio da je Tužilaštvo EULEKS-a u maju obustavilo istragu čime su "žrtve još jednom ubijene".

"Albanski političari moraju raskrstiti sa svojom zločinačkom prošlošću. Sve dok postoji sistem vrednosti veličanje zločina neće biti dobro ni za koga, pa ni za Albance", rekao je Petković, koji je pozvao Srbe da opstanu na svome i prihvate prijeko potrebni suživot sa Albancima.

On je istakao da zločini poput ovog u Starom Grackom nikada ne smiju zastariti i da Srbija nikada neće odustati od zahtjeva da se zločinici pronađu i izvedu pred lice pravde.

zlocin staro gracko kosovo i metohija

Goran Rakić je u ime Srpske liste poručio da čitav srpski narod čeka da se zločinci izvedu pred lice pravde i da će Specijalni sud pronaći one koji su prije 18 godina počinili najstrašniji zločin nad Srbima na Kosovu i Metohiji.

"Četrnaest žetelaca iz Starog Grackog nikada ne smeju biti zaboravljeni i večno će živeti u nama", rekao je Rakić.

Ministar za zajednice i povratak u Privremenoj Vladi Kosova Dalibor Jevtić je u ime "Srpske liste" i svoje ime obećao da će Srbi iz Starog Grackog imati svaku vrstu pomoći jer su oni primjer upornosti opstajanja i ostajanja na Kosovu i Metohiji.

"Oni koji su u septembru prošle godine razbili Spomen-ploču i oni koji su u maju odustali od istrage o zločinu u Starom Grackom poslali su još jednom poruku Srbima, računajući da će ostati nekažnjeni", rekao je Jevtić.

On je dodao da je obaveza svih koji su na funkcijama da pomognu opstanku Srba u Starom Grackom kako ne bi bila ispunjena želja počinilaca zločina nad žeteocima da napuste ovo područje.

U ovom selu opstalo je oko 200 Srba od nešto više od 500, koliko ih je do zločina počinjenog 23. jula 1999. godine živjelo u selu udaljenom oko tri kilometra od centra Lipljana.