Bilo da koristite staru zaštitnu SPF kremu, ili da je uopšte ne koristite, ovo je ono što treba da znate o pravilnoj njezi kože na plaži, kao i 8 mitova za koje ste vjerovatno mislili da vam ne mogu škoditi.

suncanje plaza

1: Ukoliko odem u solarijum nekoliko puta prije mora, više ću pocrniti na plaži - iako to na prvu pomisao djeluje kao dobra ideja, odlaženje u solarijum nekoliko puta prije odlaska na more može više naškoditi vašoj koži nego što mislite.

Odlaskom pod štetne UV lampe, bez ikakvog SPF zaštitnog faktora, samo omogućava štetnim zracima da prodru dublje pod vašu kožu i urade nepopravljivu štetu, u nekim slučajevima čak da izazove i rak kože.

2: Nije strašno ako izgorim, jer će to crvenilo svakako poslije preći u lijep, tamni ten - nikako nemojte tako razmišljati! Osim toga što rizikujete da obolite od raka kože, vaša koža nakon crvenila možda i dobije tamniju nijansu, ali nikako neće izgledati dobro, jer će biti suva i dehidrirana.

Stoga, držite se vaših SPF krema, šešira i tunika i zaštitite kožu od štetnih sunčevih zraka, a vaša koža će sama dobiti svoj blistavi i preplanuo ten.

3: Ukoliko stavim SPF 15 na SPF 15 imaću zaštitni sloj SPF 30 - iako vam je matematika jača strana, ovo ipak ne pali kod zaštitnih krema.

SPF 15 će uvijek ostati SPF 15, u koliko god slojeva ga vi nanijeli na tijelo.

4: Namazala sam se kremom za sunčanje jutros, pa ne moram ponovo popodne - ovo je jedna od najčešćih grešaka koje ljudi prave.

Svaki put prije nego što izađete na sunce morate se namazati! Idealno bi zapravo bilo, ukoliko provodite cijeli dan napolju na suncu, da mažete kremu na svaka dva sata.

5: Pošto mi je posljednji dan na moru, koristiću samo ulje za sunčanje kako bih što više pocrnila - ulje za sunčanje iako izgleda lijepo na koži, zapravo više privlači štetne sunčeve zrake, a jedva da pruža bilo kakvu zaštitu.

6: Ostalo mi je pola bočice kreme za sunčanje, iskoristiću nju umjesto da kupim novu - još jedna krucijalna greška.

Pažljivo čitajte rok trajanja vaše kreme za sunčanje, zato što kada joj istekne rok, pored toga što više neće imati SPF faktor, sve hemikalije se mijenjaju, i može vam više naškoditi nego pomoći.

7: Ako sam u hladu cijeli dan, ne moram stavljati kremu za sunčanje - ovo pravilo najviše važi kod djece, koja generalno ne vole da se mažu kremama za sunčanje.

Međutim, sunčevi štetni zraci prodiru i pod hladovinu suncobrana ili krošnji drveća, tako da se strogo preporučuje upotreba krema sa SPF faktorima.

8: Stavila sam toniranu kremu sa zaštitnim faktorom, pa mi ne treba još i krema za sunčanje - ne možemo dovoljno da naglasimo koliko je važno da svoju kožu zaštitite što bolje možete!

Iako ste stavili toniranu kremu, sa blagom zaštitom, prije toga bi bilo pametno da stavite sloj kreme za sunčanje. Pored toga što će dodatno zaštititi vašu kožu, poslužiće kao idealna podloga za laganu, ljetnu šminku.