Hljeb je mnogima omiljena namirnica bez koje ne mogu da zamisle dan. Ta ugljenohidratna bomba dolazi u mnogo različitih oblika, od kojih su neki štetni za naš organizam i liniju, dok drugi zaslužuju samo riječi hvale.

bijeli hljeb

Saznajte šta se događa sa organizmom ako iz ishrane u potpunosti izbacite bijeli hljeb.

1. Izgubićete kilograme izazvane vodom

Hljeb je prepun ugljenih hidrata, a naglo izbacivanje hidrata iz ishrane na tijelu se primećuje gotovo trenutno, u vidu gubitka kilograma.

Nije riječ o instant mršavljenju već o gubitku vode koja se sakuplja u tijelu. Tijelo skladišti ugljene hidrate u obliku glikogena, mliječne kiseline koja sakuplja vodu. Svaki gram ugljenih hidrata zadržan u organizmu zadržava i veže tri do četiri puta više vode od svoje težine.

2. Nećete više stalno biti gladni

Prerađeni ugljeni hidrati, kojih je bijeli hljeb prepun, u organizmu prouzrokuju nagli porast i skok šećera u krvi koji potom vrlo brzo pada. Ove promjene mozgu šalju nejasne signale koji povećavaju osećaj gladi i želju za hranom, zbog čega se gojimo.

To ne znači da iz ishrane morate u potpunosti da izbacite hljeb, već da prazne kalorije i bijeli hljeb zamijenite hljebovima napravljenim od cijelih zrna žitarica koje regulišu i balansiraju šećer u krvi.

3. Imaćete više energije i bolju probavu

Za razliku od integralnog ili crnog, bijeli hljeb ne sadrži vlakna koja su preko potrebna za normalan rad crijeva i probavu. Takva hrana uzrokuje zatvor i probleme sa probavom. Nakon što izbacite bijeli hljeb iz menija i u svakodnevnu ishranu uvrstite cjelovite žitarice, probava je lakša i normalnija.

Ugljeni hidrati su hrana i gorivo za mozak. Ako je gorivo kvalitetno, mozak radi normalno, bez smetnji, ali ako hrana za mozak nije zdrava, tijelo reaguje negativno pa se javlja osjećaj malaksalosti i umora.