Ukoliko ste isplanirali da u narednom periodu izgubite koji kilogram viška, napravili ste plan vježbanja i odabrali dijetu za koju vam se čini da je najdjelotvornija, prije nego što se upustite u tu avanturu, odgovorite sebi na jedno važno pitanje - kakav vam je metabolizam?

metabolizam

Ukoliko imate spor metabolizam, nema te dijete koja će vam zaista i pomoći da ostvarite željene rezultate.

U ovom slučaju, osim što se trudite da budete disciplinovani kako biste smršali, potrebno je i da ubrzate metabolizam, a mi vam u tome možemo pomoći adekvatnim savjetima.

Saznajte u nastavku sedam jednostavnih koraka kako da ubrzate svoj metabolizam.

1. Pijte što više tečnosti

Ukoliko vam to dosad nije bila navika, počnite da unosite što više tečnosti u svoj organizam - to je prva i osnovna stvar ako želite da smršate i ubrzate metabolizam. Neka vaš izbor budu voda i zeleni čaj, kao snažan anioksidans.

2. Organska hrana

Kad god je to moguće, birajte namirnice koje su prirodne, bez vještačkih hormona i hemikalija, za koje je dokazano da dodatno usporavaju metabolizam.

3. Budite se što ranije

Možda niste ranoranilac, ali ako ustajete rano ujutru znatno ćete doprinijeti ubrzavanju svog metabolizma, jer ćete ga uskladiti sa prirodnim bioritmom dan/noć, a dan počinje izlaskom sunca.

4. Namirnice koje ubrzavaju metabolizam

Važno je da u svoju svakodnevnu ishranu uvrstite mliječne proizvode, jer oni sadrže kalcijum, koji učestvuje u izgradnji mišića, a mišići potpomažu u sagorijevanju kalorija.

Takođe, održavajte nivo gvožđa u organizmu, jer ono učestvuje u transportu kiseonika do ćelija, što direktno utiče i na brzinu metabolizma.

5. Fizička aktivnost

Bilo koja vrsta fizičke aktivnosti ubrzava metabolizam. Ako ne volite da trčite, ili vam ne prijaju naporni treninzi u teretani, barem hodajte što više, ili možda idite na časove plesa.

6. Zdrava dijeta

Ukoliko počnete da se izgladnjujete, vaše tijelo će početi da skladišti masti, što je suprotno od onog što želite da postignete.

Kako biste ubrzali metabolizam i što lakše smršali, jedite na svaka 3-4 sata po malo, i neka vam ishrana bude zasnovana na zdravim i hranljivim namirnicama.

7. Izbjegavajte stres

Iako ponekad djeluje nemoguće, barem se potrudite da se što manje izlažete stresnim situacijama, jer ako ste stalno napeti, to poprilično može da uspori vaš metabolizam.

Ukoliko uvrstite ovih sedam koraka u svoj plan mršavljenja, vidjećete da ćete lakše i brže doći do željenih rezultata, i što je najvažnije - oni će biti dugotrajniji, a to i jeste cilj.