Proslavljeni srpski režiser Emir Kusturica smatra da je ruski predsjednik Vladimir Putin odgovoran što su Rusi ponovo ponosni na svoju kulturu i istoriju.

kusturica-putin

Kusturica je pozdravio napore Putina u obnovi Rusije i izrazio je uvjerenje da je on zaslužan što je Moskva snažna i nezavisna sila u svijetu dok je svom narodu usadio poštovanje za njihovo nasljeđe, za koje se činilo da je izgubljeno tokom burnih devedesetih godina prošlog vijeka.

"Ponosan sam na Putinov džentlmenski stav, način na koji je Rusiju izdigao sa dna na koji je pala tokom vlasti Borisa Jeljcina i vratio je na noge na način na koji je narod ponovo ponosan na svoju istoriju i kulturu", rekao je Kusturica za "Raša tudej".

Proslavljeni režiser je priznao da je često na meti kritika, jer ne krije svoj naklonjeni stav prema ruskom lideru.

On je naveo da i "pro-Putinove šale" danas mogu da izazovu probleme, ukazujući na to da je bio na meti kritika, jer je rekao da je spreman da Putinu dozvoli da rakete postavi na njegovom balkonu.

Kusturica je ukazao i na duboku kulturnu i društvenu blagonaklonost između Srbije i Rusije.

"Pogledajte u istoriju, kako je tadašnji ruski car Nikola Drugi ušao u Prvi svjetski rat zbog Srbije, koliko dobro nas Rusija razumije, koliko značimo jedni drugima na kulturnom nivou, kako dijelimo iste pravoslavne vrijednosti", kaže Kusturica.

On je izrazio uvjerenje da je moć da se traži zajedničko dobro iznad pojedinačne, sebične potrebe ono u čemu se srpski i ruski narod razlikuju od Zapada.

"Srbija i Rusija se drže principa kolektivizma, našu istoriju i budućnost gledamo sa te tačke", napominje Kusturica, navodeći da dok je Zapad, možda, postigao ekonomski napredak prateći potpuno suprotan niz vrijednosti, on to vidi kao društvo u kojem je čovjek čovjeku vuk.

Prošle godine je Putin Kusturici dodijelio Orden za unapređenje prijateljstva i jačanje saradnje između naroda Srbije i Rusije, te popularizaciju ruskog jezika i kulture.