U selu Zaplanik proslavljen je Petrovdanski sabor, koji se svake godine održava prve nedjelje po Petrovdanu.

zaplanik petrovdanski sabor (3)

U obnovljenoj crkvi Svetih apostola Petra i Pavla, Svetu liturgiju danas su služili paroh Momčilo Pejičić i otac Isaija.

Poslije liturgije, za prisutne je upriličena trpeza ljubavi. Ove godine, Petrovdanskom saboru u Zaplaniku, prisustvovali su i predstavnici srpskih udruženja "Prosvjeta i Ćirilica" iz Trebinja i Ivanice.

U ovom u ratu stradalom kraju, srpske bogomolje i groblja bile su porušene od strane takozvane vojske Republike Hrvatske (HV).

Danas su skoro sve crkve i groblja u ovom dijelu Trebinjske šume obnovljeni, prvenstveno zalaganjem i organizovanjem pojedinaca – mještana.

zaplanik petrovdanski sabor (3)

Crkva Svetih apostola Petra i Pavla u proteklom ratu bila je izuzetno oštećena. Danas je obnovljena, osveštana i prije nekoliko godina sa širom okolinom proglašena od strane Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH nacionalnim spomenikom BiH - istorijskim područjem pod zaštitom države.

Srpskim epskim pjesmama, sve okupljene na Petrovdanskom saboru pozdravili su narodni guslari Vladan Perović i Borben Vukanović, članovi udruženja guslara „Vojvoda Nedeljko Vidaković“ iz Trebinja.

zaplanik petrovdanski sabor (3)