Nedovoljnim dnevnim unosom tečnosti možemo ozbiljno da ugrozimo bubrege. Ovaj organ je važan za održavanje balansa vode i minerala, pa nedovoljno tečnosti može da dovede do nagomilavanja toksičnih materija, koje ne mogu potpuno da se izbace urinom.

voda

Da biste to izbjegli, potrebno je da se pije između 2,2 i tri litra vode dnevno, tvrdi naučni savjetnik i internista-nefrolog Gordana Peković.

Smanjenim unosom vode snižava se volumen krvi koji dolazi u bubrege, srce, mozak i mišiće, što može da ima posljedice na opšte zdravlje, a prije svega slabiji rad bubrega.

"Zbog nedovoljnog unosa vode može da se javi malaksalost, zamor i nedostatak energije", kaže Peković i dodaje: "Opasno stanje teške dehidratacije i prerenalne bubrežne slabosti zahtjeva hitno zbrinjavanje pacijenta, odnosno korigovanje unosa tečnosti infuzionim rastvorima".

Prema riječima nefrologa, optimalan unos vode je najbolja prevencija u sprječavanju poremećaja rada bubrega. Ako, ipak, dođe do dehidiriranosti, unosom tečnosti i korekcijom minerala u krvi bubrezi će se oporaviti, ali uslov je da se liječenje započne na vrijeme.

"Voda je takođe važna jer sprječava nastanak mikrokalkuloze u bubrezima, a samim tim i uporne urinarne infekcije koje se javljaju kao posljedica formiranja kamena i peska", kaže doktorka Petković.

Voda se gubi procesom disanja, znojenja, mokrenja i pražnjenjem crijeva, pa za jedan dan izgubimo oko 2,5 litara tečnosti. Da bi organizam dobro funkcionisao, potrebno je da nadoknadimo ovaj gubitak.

"Pokazatelj da pijete dovoljno tečnosti je izbacivanje oko 1,5 litara bezbojne ili svjetložute mokraće i rijetko osjećanje žeđi", kaže Peković i dodaje: "Ukoliko niste uzeli dovoljnu količinu vode, urin će biti taman i koncentrisan". 

Iako pića kao što su mlijeko, sokovi, kafa i čaj sadrže veću količinu vode, ne treba zaboraviti da je čista voda najvažniji izvor tečnosti za funkcionisanje organizma.

Trudnice i majke sa bebom treba da unose dodatne količine, kako se ne bi poremetio acido-bazni status, balans tečnosti i balans elektrolita u organizmu.