Poremećaj rada štitne žlijezde, što može podrazumijevati njenu smanjenu ili uvećanu funkciju, sve je češći, naročito među pripadnicama ljepšeg pola, i to kod svih starosnih razdoblja uključujući i rane dvadesete godine, a nije rijetko ni da se javi i u mlađem periodu.

stitna zlijezda

Stoga je veoma važno da prepoznamo na vrijeme simptome, koji mogu biti pritajeni, kao i podsjećati na neka druga potpuno bezazlena stanja poput običnog umora ili osjećaja neispavanosti, koji nikom nije stran.

Saznajte u nastavku sedam simptoma koji upućuju na poremećaj rada štitne žlijezde ne smijete ignorisati.

Tiroidna žlijezda je važan hormonski regulator u organizmu, a njen disbalans se može odraziti na razne sisteme, poput kardiovaskularnog, nervnog, kao i na problem plodnosti, koji posljednjih godina postaje sve aktuelniji.

Ovo su najtipičniji simptomi koji upućuju na poremećaj njenog rada:

1. Hroničan umor i razdražljivost

Smanjena funkcija štitne žlijezde tj. hipotireoza može uticati na znatan gubitak energije i snage, zbog čega se konstantno možete osjećati umorno, što prati i osjećaj razdražljivosti, iako normalno spavate i niste izloženi nekih drugim faktorima koji vas iscrpljuju.

Ovo je, inače, jedan od najtipičnijih simptoma, koji se skoro uvijek javljaju kod ovog oboljenja štitne žlijezde.

2. Poremećaj srčanog ritma

S obzirom da je tiroidna žlijezda regulator svih procesa u našem organizmu, poremećaj u njenom radu se može odraziti na broj otkucaja srca u minuti.

Normalnim srčanim ritmom se smatra od 60 do 100 otkucaja u minuti, te bilo da je on usporen ili ubrzan, to se smatra odstupanjem koje može upućivati i na poremećaj štitne žlijezde.

3. Iznanadne promjene u kilaži

Naglo mršavljenje ili gojenje u kraćem vremenskom periodu su takođe jedan od tipičnih simptoma koji ukazuju na povišen ili snižen novi hormona štitne žlijezde.

4. Suva koža i loši nokti

Ukoliko imate problem sa suvom kožom, koja izaziva iritacije i svrab, kao i sa slabim noktima koji se listaju i na kojima primjećujete vertikalne linije - to bi moglo značiti da imate poremećaj u radu štitne žlijezde.

5. Poremećaj u temperaturnim senzacijama

Subjektivni osjećaj hladnoće, groznice i slaba cirkulacija, koja se najčešće ogleda u konstantno hladnim rukama i nogama, ili, suprotno tome - prekomjerno znojenje i iznenadni talasi vrućine, takođe mogu upućivati na hormonalni disbalans štitne žlijezde.

6. Znojenje i iritacije u predjelu vrata

Ukoliko imate osjećaj da vam se koža u predjelu vrata pojačano znoji, ili vam se javlja crvenilo u tom dijelu, to je vidljiv znak koji može biti u direktnoj vezi sa problemom u radu tiroidne žlijezde.

7. Bol u mišićima

Stalni ili povremeni nastupi bola u mišićima takođe mogu upućivati na štitnu žlijezdu.

Uglavnom, ono što je sigurno jeste da ovi simptomi treba da vam budu alarm u smislu da, ukoliko ih prepoznajete kod sebe, obavezno zakažete ljekarski pregled - ignorisanjem i odlaganjem jedino možete doprinijeti da se vaš eventualni zdravstveni problem vremenom pogorša.