Dok sunčanica nastaje usljed prekomjernog izlaganju suncu, toplotni udar može da se javi čak i onda kada niste izloženi suncu. Dovoljno je samo da boravite u zagrijanoj prostoriji.

suncanica

Simptomi kod sunčanice: jaka glavobolja, rast tjelesne temperature, suva koža, pospanost, vrtoglavica, iznenadni "mrak" pred očima, zujanje u ušima, nesvjestica.

Osobi koja ima sunčanicu možete pomoći tako što ćete je skloniti u hladniju zatamnjenu prostoriju, staviti je u ležeći položaj, a onda polivati vodom sobne temperature.

Takođe, preporučuje se da joj date vodu u koju ćete staviti malo soli. Ukoliko osobi nije bolje, zovite hitnu pomoć.

Simptomi kod toplotnog udara: ubrzano disanje, ubrzan puls, povišena tjelesna temperatura, osjećaj slabosti, suva koža, izostanak znojenja, nizak krvni pritisak, vrtoglavica, žeđ.

Osobi koja ima toplotni udar možete pomoći tako što ćete je skloniti u hladniju prostoriju, raskomotiti je, skinuti odjeću i obuću i po potrebi istuširati hladnom vodom.

Za dalju njegu konsultovati ljekara.

Kako ne biste došli u ovakvu situaciju, jako je bitno da tokom najtoplijeg dijela dana ne izlazite iz kuće, ako morate, ponesite flašicu vode i lagani šešir, ne prejedajte se, izbjegavajte alkohol i kafu i što češće se tuširajte mlakom vodom.