Arbitražni sud presudio je da Sloveniji pripadaju tri četvrtine Piranskog zaliva, a Slovenija je dobila i slobodan prolaz kroz dio hrvatskog mora.

piranski zaliv

Istovremeno, kopnena granica ostaje ista, a područje "Joško Joras" ostaje u Hrvatskoj - navode hrvatski i slovenački mediji.

Sud je odredio posebno područje kroz hrvatske teritorijalne vode kojim se omogućuje Sloveniji dodir sa međunarodnim vodama.

Koridor do međunarodnih voda širok je oko 2,5 nautičke milje i, prema odluci Suda, slovenački brodovi i avioni imaće svu slobodu prolaska kroz hrvatsko područje kao da su na otvorenom moru.

Ova sloboda kretanja ne uključuje istraživanje, eksploataciju niti upravljanje prirodnim resursima na području morskog koridora.

Međutim, postojaće sloboda kretanja aviona, brodova, kablova i cjevovoda. Te se slobode odnose na sve civilne i vojne brodove...

Slovenija je tvrdila da je Piranski zaliv imao ulogu unutrašnjih voda Jugoslavije prije raspada. S druge strane, Hrvatska tvrdi da Jugoslavija nikada nije povukla crtu koja zatvara zaliv i nikada nije napravila službenu kartu.

Sudije su nabrajale argumente koji idu u prilog Sloveniji, kao što je djelovanje slovenačke policije u zalivu, akciju spasavanja broda "Hugo" koji je svojevremeno potonuo u zalivu, a u pomoć su mu priskočili samo Slovenci...

Sudije su pokazale razgraničenje u Piranskom zalivu. Slovenci su dobili otprilike tri četvrtine zaliva, što znači da je Hrvatska izgubila dio morske teritorije.

Još prije čitanja presude, njemački kancelar Angela Merkel i švedski diplomata Karl Bilt upozorili su strane, a posebno Hrvatsku, da se odluke Arbitražnog suda moraju poštovati, a razlog je najava zvaničnog Zagreba da ga neće obavezivati odluke arbitraže.