Jedan od glavnih faktora koji utiče na funkcionisanje našeg organizma u cjelosti i na apsolutno svaki njegov segment jeste njegova hidriranost.

voda

Unos dovoljne količine tečnosti, a pritom mislimo na vodu - jer pojedini drugi napici poput onih koji sadrže kofein djeluju kao diuretici, a da ne pričamo o zaslađenim sokovima i svim tim kalorijama.

Ako pijemo dovoljno vode na dnevnom nivou, a preporučena je minimum 1,5 l, metabolizam će nam biti brži, koža elastičnija sa mladalačkim sjajem, toksini će se lakše izbacivati iz organizma - sve u svemu, bićemo zdraviji.

U nastavku pročitajte kojih je to 12 sigurnih znakova da ne unosite dovoljno tečnosti.

Ako prepoznajete neke od ovih simptoma, vrlo je moguće da je i vaš organizam dehidriran:

1. Usta su vam suva i imate konstantan osjećaj žeđi

Ako je ovo i kod vas čest slučaj, nemojte gasiti žeđ sokovima, jer će efekat biti kontraproduktivan - kasnije ćete još više dehidrirati. Prosto, pijte više vode. Uzmite u obzir da ovo nije naivan simptom, i da čak može ukazivati na povišen nivo šećera u krvi.

2. Suva vam je koža

Ako vam se koža peruta i biva suva i ispucala, vrlo moguće da je to uzrokovano nedostatkom tečnosti u vašem organizmu.

3. Prekomjerna žeđ

Ovaj simptom može biti sličan onom sa ispucalim ustima, s tim da je osjećaj žeđi izrazito pojačan - ukoliko ste iskusili, to je nešto poput mamurluka kada vam je tijelo potpuno dehidrirano usljed dejstva alkohola i kada vapi za vodom.

4. Gubite mišićnu masu

Da li ste znali da se vaši mišići, kao i cjelokupni ljudski organizam, većinski sastoje od vode? Stoga je logično da dehidriranost utiče na smanjenje mišićne mase. Savjet je da, naročito ukoliko trenirate, unosite dovoljno tečnosti prije, tokom, i nakon treninga.

5. Duže ste bolesni

Ukoliko vaš organizam pati od nedostatka tečnosti, vašem imunitetu će biti mnogo teže da se izbori sa virusima i bakterijama, jer će toksini duže ostajati u organizmu. Zato se i savjetuje onima koji se razbole da unose što više tečnosti.

6. Osjećate konstantan umor i nedostatak snage

To izgleda ovako: Kada vašem organizmu zafali tečnosti, on je pozajmljuje iz krvi, što automatski rezultira nedostatkom vode u krvi, a samim tim i nedostatkom kiseonika kojim se opskrbljuju sve ćelije - krajnji rezultat je konstantan osjećaj umora i nedostatak snage.

7. Imate iznanadne napade gladi

Ako ne pijete dovoljno vode, vaše tijelo može da se zbuni i da pomisli da mu nedostaje hrana, pa šalje pogrešne signale vašem mozgu, a vi se onda prejedete i unesete potpuno bespotrebne kalorije.

8. Problemi sa varenjem

Kako smo ranije u tekstu konstatovali da nedostatak vode u organizmu utiče na slabljenje mišića, onda je logično da zaključimo da se to odnosi i na one mišiće koji učestvuju u varenju. Dehidriranost šteti cijelom vašem probavnom sistemu, što dugoročno može imati i ozbiljnije posljedice po zdravlje.

Sve su ovo bile vrlo tipične situacije koje upućuju da tijelu fali tečnosti, a ako ste se prepoznali u njima - prvo odmah popijte barem jednu čašu vode, a onda i dugoročno mijenjajte svoje navike!